ΚΟΣΜΟΣ

Αποστολή DART: Γιατί η NASA ετοιμάζεται να ρίξει ένα από τα διαστημόπλοιά της πάνω σε αστεροειδή

Αποστολή DART: Γιατί η NASA ετοιμάζεται να ρίξει ένα από τα διαστημόπλοιά της πάνω σε αστεροειδή
Η NASA λέει ότι ο τελικός ελιγμός που θα πραγματοποιηθεί περίπου 24 ώρες πριν από τη σύγκρουση, θα επιτρέψει στην ομάδα πλοήγησης να γνωρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση του αστεροειδούς Bill Ingalls/NASA via AP

Να συγκρουστεί ηθελημένα με έναν αστεροειδή αργότερα αυτό τον μήνα προετοιμάζει ένα από τα διαστημόπλοιά της η NASA, στα πλαίσια δοκιμών που θα βοηθήσουν τη διαστημική εταιρεία να προστατεύσει τη Γη από μελλοντικές καταστροφές.

Η διαστημική υπηρεσία θα χρησιμοποιήσει το διαστημικό σκάφος διπλής ανακατεύθυνσης αστεροειδών, αλλιώς γνωστό ως DART, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το διαστημικό σκάφος θα χρησιμοποιηθεί ως «πολιορκητικός κριός» και θα πέσει σκόπιμα πάνω σε έναν αστεροειδή, όχι πολύ μακριά από τη Γη.

H σύγκρουση θα μεταδοθεί μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της NASA.

Σε μια ανακοίνωσή της την Πέμπτη (8 Σεπτεμβρίου), η NASA είπε:

«Ενώ ο αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή για τη Γη, θα χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια δοκιμών για την πλανητική άμυνα, όπου τα διαστημόπλοιά μας επιχειρούν να εκτρέψουν αστεροειδείς από την πιθανώς επικίνδυνη πορεία τους».

Το DART εκτοξεύθηκε από την αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Δέκα μήνες αργότερα, το DART θα φτάσει τον αστεροειδή ολοκληρώνοντας τρεις ελιγμούς διόρθωσης της τροχιάς του πριν από τις 26 Σεπτεμβρίου.

Η NASA λέει ότι ο τελικός ελιγμός που θα πραγματοποιηθεί περίπου 24 ώρες πριν από τη σύγκρουση, θα επιτρέψει στην ομάδα πλοήγησης να γνωρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση του αστεροειδούς.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι κάθε ελιγμός μειώνει το περιθώριο σφάλματος για την τροχιά που πρέπει να διαγράφει το DART, ώστε να χτυπήσει τον αστεροειδή.

Ο αστεροειδής που στοχεύει ονομάζεται «Δίμορφος» και ανήκει σε ένα σύστημα διπλών αστεροειδών, που ονομάζεται «Δίδυμος».

Αν και η NASA είχε από καιρό εντοπίσει αυτούς τους αστεροειδείς σε απόσταση περίπου 20 εκατ. μιλίων μακριά από τη Γη, οι επιστήμονες εργάζονται συνεχώς ώστε να προσδιορίσουν με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια την τοποθεσία τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ