ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση ανάμεσα σε Κιργιστάν και Τατζικιστάν: Έκκληση Πούτιν στους δύο ηγέτες για αποκλιμάκωση

Ένταση ανάμεσα σε Κιργιστάν και Τατζικιστάν: Έκκληση Πούτιν στους δύο ηγέτες για αποκλιμάκωση
Κατά τη δεύτερη ημέρα της εύθραυστης εκεχειρίας που συνήφθη ανάμεσα στις δύο χώρες της Κεντρικής Ασίας, Κιργιστάν και Τατζικιστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στο σύνορό τους ανήλθε σε 71 (AP Photo/Danil Usmanov)

Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στους ηγέτες των δύο χωρών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα, Κυριακή, μαζί τους. Κατά τη δεύτερη ημέρα της εύθραυστης εκεχειρίας που συνήφθη ανάμεσα στις δύο χώρες της Κεντρικής Ασίας, Κιργιστάν και Τατζικιστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στο σύνορό τους ανήλθε σε 94.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τις δύο πλευρές να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση και να λάβουν μέτρα για την επίλυση της κρίσης αποκλειστικά με ειρηνικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα το συντομότερο δυνατό και επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια για να διασφαλίσει την σταθερότητα στην συνοριακή περιοχή Κιργιστάν-Τατζικιστάν», όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σήμερα.

Από τις 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου ξέσπασαν φονικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που έχουν εδώ και χρόνια εδαφικές διαφορές.

Η κατάσταση στα διαφιλινικούμενα σύνορα αυτών των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας ήταν πάντως ήρεμη απόψε, σύμφωνα με το Μπισκέκ, μετά την κατεπείγουσα υπογραφή την Παρασκευή μιας κατάπαυσης του πυρός.

Η τατζικική διπλωματία δημοσιοποίησε σήμερα μέσω του Facebook ένα πρώτο λεπτομερή απολογισμό από την πλευρά της, κάνοντας λόγο για 35 νεκρούς και 25 τραυματίες στη διάρκεια των μαχών που διεξήχθησαν από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή και υποστηρίζοντας πως οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι.

Η πηγή αυτή διαβεβαιώνει πως ο στρατός του Κιργιστάν σκότωσε δώδεκα ανθρώπους με ένα πλήγμα μη επανδρωμένου αεροπλάνου σε ένα τζαμί, έξι άλλους με μια άλλη επίθεση μη επανδρωμένου αεροπλάνου εναντίον ενός σχολείου και επτά άλλους με πυρά εναντίον ενός ασθενοφόρου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή αυτές τις δηλώσεις, σε μια χώρα αυταρχική και πολύ κλειστή στον Τύπο.

Από την πλευρά του, στον τελευταίο του απολογισμό, το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν ανέφερε πως 59 Κιργίζιοι σκοτώθηκαν στην περιφέρεια Μπατκέν, η οποία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Κιργιστάν και στα σύνορα με το Τατζικιστάν.

Το Μπισκέκ ανακοίνωσε επίσης πως 144 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων, ο Μπούμπεκ Ατζικίμπ, δήλωσε σήμερα πως αγνοείται η τύχη τεσσάρων κιργίζιων στρατιωτών.

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν, ο Σαντίρ Τζαπάροφ, κήρυξε την αυριανή ημέρα εθνικού πένθους.

Ο απολογισμός των μαχών υπερβαίνει πλέον κατά πολύ τον απολογισμό προηγούμενων εκτεταμένων μεθοριακών μαχών τον Απρίλιο του 2021, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 50 ανθρώπους και είχαν προκαλέσει φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Τα σύνορα μεταξύ του Ταζικιστάν και του Κιργιστάν είναι τακτικά θέατρο φονικών συγκρούσεων. Σχεδόν τα μισά από τα 970 χιλιόμετρα των συνόρων αμφισβητούνται και η πρόοδος για την οριοθέτησή τους ήταν πολύ αργή τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ