ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το Κίεβο αποκλείει προς το παρόν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων

Ουκρανία: Το Κίεβο αποκλείει προς το παρόν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων
Ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους οι συνομιλίες θα ήταν άσκοπες στο στάδιο αυτό (AP Photo/Emrah Gurel)

Το Κίεβο αποκλείει προς το παρόν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και την πραγματοποίηση μιας συνάντησης ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εν συντομία, η ίδια η διαπραγματευτική διαδικασία και μια συνάντηση ενώπιος ενωπίω ανάμεσα στους προέδρους δεν έχουν νόημα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ποντολιάκ ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους οι συνομιλίες θα ήταν άσκοπες στο στάδιο αυτό, αρχίζοντας από το ότι η Ρωσία θα προσπαθούσε να διατηρήσει και να νομιμοποιήσει τα εδαφικά κέρδη της.

Δεύτερον, η διατήρηση του στάτους κβο θα έδινε στη Μόσχα περιθώριο να ανασάνει ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά μήκος των νέων γραμμών του μετώπου.

Και τρίτον, η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε στο ουκρανικό έδαφος. Γι' αυτό οι διαπραγματεύσεις θα είναι δυνατές μόνον όταν τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί από το έδαφος της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Τότε το ποσό των αποζημιώσεων και η παράδοση των εγκληματιών πολέμου θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ρωσία στοχεύει πολιτικούς στόχους μετά τις οπισθοχωρήσεις στην πρώτη γραμμή

Η Ρωσία έχει διευρύνει τα χτυπήματά της σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία από την περασμένη εβδομάδα μετά τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης και είναι πιθανό να επεκτείνει περαιτέρω το εύρος στόχων της, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι Ουκρανοί που επέστρεψαν στη βορειοανατολική περιοχή που ανακαταλήφθηκε στην αστραπιαία προέλαση του Κιέβου νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναζητούσαν τους νεκρούς τους, ενώ ρωσικό πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές συνέχιζαν να χτυπούν στόχους σε όλη την ανατολική Ουκρανία.

Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ το Σάββατο και στη Νικόπολη, πιο δυτικά, χτυπήθηκαν πολλές δεκάδες κτήρια κατοικιών, αγωγοί φυσικού αερίου και γραμμές ηλεκτροδότησης, δήλωσαν οι περιφερειακοί κυβερνήτες την Κυριακή.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι τα ρωσικά πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου ηλεκτροδότησης και ενός φράγματος, έχουν ενταθεί τις τελευταίες επτά ημέρες.

«Καθώς αντιμετωπίζει οπισθοδρομήσεις στην πρώτη γραμμή, η Ρωσία πιθανότατα έχει επεκτείνει τις τοποθεσίες που είναι έτοιμη να χτυπήσει σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει άμεσα το ηθικό του ουκρανικού λαού και της κυβέρνησης», ανέφερε.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι οι αρχές βρήκαν έναν ομαδικό τάφο που περιείχε τα πτώματα 17 στρατιωτών στο Ιζιούμ, μερικά από τα οποία είπε ότι έφεραν σημάδια βασανιστηρίων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι βρήκαν 440 πτώματα στα δάση κοντά στο Ιζιούμ. Σύμφωνα με τους ίδιους οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν πολίτες και τα αίτια του θανάτου δεν είχαν εξακριβωθεί.

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει την ανακάλυψη των τάφων, αλλά στο παρελθόν η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι επιτέθηκε σκόπιμα κατά αμάχων ή ότι διέπραξε θηριωδίες.

Ο επικεφαλής της εισαγγελίας για την περιοχή του Χαρκόβου Ολεξαντρ Ιλιένκοβ, δήλωσε στο Reuters από το πεδίο την Παρασκευή: «Ένα από τα πτώματα (που βρέθηκε) έχει ένα σχοινί γύρω από το λαιμό, δεμένα χέρια», προσθέτοντας ότι υπήρχαν σημάδια βίαιων αιτιών θανάτου και για άλλα πτώματα, αλλά θα υποβάλλονταν σε ιατροδικαστική εξέταση.

Ο δήμαρχος του Ιζιούμ είπε την Κυριακή ότι οι εργασίες στην περιοχή θα συνεχιστούν για άλλες δύο εβδομάδες.

«Η εκταφή βρίσκεται σε εξέλιξη, οι τάφοι σκάβονται και όλα τα λείψανα μεταφέρονται στο Χάρκοβο», δήλωσε ο Βαλέρι Μαρτσένκο στην κρατική τηλεόραση.

Στο χωριό Κοζάκα Λοπάν, περίπου 45 χλμ. βόρεια του Χαρκόβου και μόλις 5 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, ένας ρεπόρτερ του Reuters μεταφέρθηκε σε ένα άθλιο κελάρι με δωμάτια εξοπλισμένα με σιδερένιες ράβδους, το οποίο οι τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι είχε λειτουργήσει ως πρόχειρη φυλακή κατά τη διάρκεια της κατοχής. Ο δήμαρχος της τοπικής περιοχής Βιάτσεσλαβ Ζαντορένκο είπε ότι τα δωμάτια είχαν χρησιμοποιηθεί ως «κελάρι βασανιστηρίων» για την κράτηση αμάχων. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απάντησε στις κατηγορίες, αλλά την Παρασκευή απέκρουσε την ταχεία αντεπίθεση της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Μόσχα θα απαντούσε πιο δυναμικά εάν τα στρατεύματά της δεχτούν περαιτέρω πίεση.

Τέτοιες επαναλαμβανόμενες απειλές έχουν εγείρει ανησυχίες ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να στραφεί σε μικρά πυρηνικά όπλα ή χημικό πόλεμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ερωτηθείς σε συνέντευξη στο CBS, τι θα έλεγε στον Πούτιν εάν σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα, απάντησε: «Μην το κάνεις, μην, μην», προσθέτοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα «αλλάξει το πρόσωπο του πολέμου σε σχέση με οτιδήποτε άλλο ακολούθησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές είπαν ότι οι Ρώσοι μπορεί επίσης να πραγματοποιήσουν πυρηνικό επεισόδιο στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης που κατέχει η Ρωσία αλλά διευθύνεται από ουκρανικό προσωπικό.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς γύρω από το εργοστάσιο που προκάλεσαν ζημιές σε κτήρια και διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Το εργοστάσιο επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας μετά την επισκευή μιας από τις γραμμές ηλεκτρισμού του, δήλωσε το Σάββατο η αποστολή επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο «παραμένει επισφαλής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ