ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Θα πάρουμε πίσω όλα τα κατεχόμενα εδάφη - Επόμενοι στόχοι Χάρκοβο, Χερσώνα και Μαριούπολη

Ζελένσκι: Θα πάρουμε πίσω όλα τα κατεχόμενα εδάφη - Επόμενοι στόχοι Χάρκοβο, Χερσώνα και Μαριούπολη
Η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει χονδρικά το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας AP Photo/Leo Correa

Με τον ουκρανικό στρατό να συνεχίζει την Κυριακή την προέλασή του σε ανατολικές περιοχές της χώρας ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε στο βραδινό διάγγελμά του πως θα ανακαταληφθούν όλες οι περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό ρωσική κατοχή.

«Ίσως φαίνεται πως έπειτα από μια σειρά νικών έχουμε ορισμένη κάμψη της δραστηριότητας», είπε ο κ. Ζελένσκι, σπεύδοντας να προσθέσει πως στην πραγματικότητα γίνεται «προετοιμασία» για την ανακατάληψη της Μαριούπολης, της Μελιτόπολης και της Χερσώνας, κατ’ αυτόν το επόμενο στάδιο της αντεπίθεσης.

«Επειδή η Ουκρανία πρέπει να είναι ελεύθερη — ολόκληρη», ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει όχι μόνο να ανακαταλάβει εδάφη που έλεγχε πριν από την εισβολή των δυνάμεων της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, αλλά και τομείς στο Ντονμπάς και στην Κριμαία που περιήλθαν στα χέρια υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών από το 2014, σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι.

Η Ρωσία κατέλαβε μεγάλους τομείς της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας όταν εισέβαλε τον Φεβρουάριο. Συνεχίζει να κατέχει χονδρικά το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές του Χαρκόβου στα ανατολικά και της Χερσώνας στα νότια όπου η Ουκρανία εξαπέλυσε αντεπιθέσεις αυτόν τον μήνα, καθώς και σε περιοχές του Ντόνετσκ στα νοτιοανατολικά, σύμφωνα το Reuters.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν προχωρήσει στην ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ στην περιοχή του Χάρκοβο.

«Από χθες, η Ουκρανία ελέγχει την ανατολική όχθη», ανέφερε στο Telegram. Ο Serhiy Gaidai, κυβερνήτης της γειτονικής περιοχής Luhansk, είπε ότι αυτό σημαίνει ότι η «αποκατοχή» της περιοχής του δεν ήταν «μακριά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ