ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το ΥΠΕΞ δηλώνει έτοιμο για ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Ρωσία: Το ΥΠΕΞ δηλώνει έτοιμο για ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ
Η Ρωσία έχει αφήσει να εννοηθεί πως είναι ανοιχτή σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ (Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα Δευτέρα (19/9) πως είναι έτοιμο για συνομιλίες με τις ΗΠΑ για ανταλλαγή κρατουμένων προκειμένου να απελευθερώσει πολίτες των ΗΠΑ που κρατούνται στη Ρωσία. Ωστόσο, προσθέτει ότι, η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα «δεν εκπληρώνει τα επίσημα καθήκοντά της» ώστε να διατηρηθεί ο διάλογος.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε μεταξύ άλλων: «Έχουμε δηλώσει πολλές φορές πως είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλυθεί το θέμα των πολιτών των ΗΠΑ που καταδικάστηκαν στη Μόσχα και Ρώσων πολιτών στις ΗΠΑ».

Η Ρωσία έχει αφήσει να εννοηθεί πως είναι ανοιχτή σε μια ανταλλαγή κρατουμένων η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον Αμερικανό πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, την μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ και τον Βίκτορ Μπουτ, έναν Ρώσο έμπορο όπλων που έχει φυλακιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γκράινερ εκτίει ποινή φυλάκισης εννέα ετών για κατοχή και διακίνηση κάνναβης, ενώ ο Γουίλαν έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών για κατασκοπία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, με τις οικογένειες των Γουίλαν και Γκράινερ στον Λευκό Οίκο, με την εκπρόσωπο Καρίν Ζαν-Πιερ να δηλώνει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «εργαστεί μέσω όλων των διαθέσιμων οδών προκειμένου να φέρει την Μπρίτνεϊ και τον Πολ πίσω στην πατρίδα με ασφάλεια».

Το Κρεμλίνο φέρεται να έχει πει κατ΄επανάληψη πως αυτό που αποκαλεί «διπλωματία των μεγαφώνων» από την Ουάσινγκτον δεν θα βοηθήσει τις προσπάθειες να οργανωθεί μια ανταλλαγή κρατουμένων, κάνοντας έκκληση αντ΄αυτού για κλειστές συνομιλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ