ΚΟΣΜΟΣ

Η γυναίκα που έχει κάνει το Έβερεστ σπίτι της

Η γυναίκα που έχει κάνει το Έβερεστ σπίτι της
Everest news

Η Λάκπα Σέρπα (Lakpa Sherpa) από το Νεπάλ, είναι η μοναδική γυναίκα στον κόσμο που είχε αναρριχηθεί έξι φορές στο Έβερεστ. Ωστόσο, έσπασε ξανά το προσωπικό της ρεκόρ σήμερα αφού ανέβηκε και πάλι στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, μολονότι είχε εγκαταλείψει την ορειβασία εδώ και μια δεκαετία.

Η 43χρονη Λάκπα, κόρη κτηνοτρόφου γιακ, εργαζόταν ως αχθοφόρος ενώ βοηθούσε στην κουζίνα σε ορειβατικές αποστολές, μέχρι που αποφάσισε να δοκιμάσει τις αντοχές της στην ορειβασία με απόλυτη επιτυχία, όπως αποδείχτηκε.

Η τελευταία φορά που ανέβηκε στο Έβερεστ αυτή η μητέρα τριών παιδιών ήταν το 2006, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δέκα χρόνια μετά την απόφασή της να σταματήσει την ορειβασία, η Λάκπα Σέρπα επανήλθε.

"Έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ (σε υψόμετρο 8.848 μέτρων) στις 5 το πρωί σήμερα, για έβδομη φορά", ανακοίνωσε η Σβετλάνα Νουτζούμ, η μάνατζερ του ορειβατικού-ταξιδιωτικού γραφείου "7 Summits Adventure" που οργάνωσε την αποστολή.

Στις αρχές Μαρτίου η Σέρπα είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να ανέβει δύο φορές στο Έβερεστ μέσα στην ίδια σεζόν. Η Νουτζούμ δεν ήταν πάντως σε θέση να επιβεβαιώσει αν η 43χρονη Νεπαλέζα θα επιχειρήσει μια δεύτερη αναρρίχηση πριν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες στα Ιμαλάια. "Η ομάδα έχει ξεκινήσει την κατάβαση και δεν είμαι σίγουρη ότι θα επιχειρήσει ξανά αυτή τη σεζόν", σημείωσε.

Η Σέρπα ανέβηκε στην κορυφή από την πλευρά του Θιβέτ, ενώ οι περισσότεροι ορειβάτες επιχειρούν την ανάβαση ξεκινώντας από την κατασκήνωση βάσης του Νεπάλ, προτιμώντας την ευκολότερη διαδρομή.

Η 43χρονη είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι ο στόχος της είναι οι 21 αναβάσεις στο Έβερεστ, το απόλυτο ρεκόρ που κατέχει ένας άνδρας, ο συμπατριώτης της Άπα Σέρπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ