ΚΟΣΜΟΣ

Επιχείρηση προσάρτησης ουκρανικών εδαφών: Λευκός Οίκος και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τα δημοψηφίσματα Πούτιν

Επιχείρηση προσάρτησης ουκρανικών εδαφών: Λευκός Οίκος και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τα δημοψηφίσματα Πούτιν
O Τζέικ Σάλιβαν μιλά στους δημοσιογράφους για τα σχεδιαζόμενα δημοψηφίσματα, τονίζοντας ότι αποτελούν προσβολή των αρχών της κυριαρχίας και τις εδαφικής ακεραιότητας AP Photo/Andrew Harnik

Οξύνεται η σύγκρουση Ρωσίας-Δύσης καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέτει σε εφαρμογή «επιχείρηση» προσάρτησης κατεχόμενων ουκρανικών εδαφώνμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να καταδικάζουν τα σχεδιαζόμενα δημοψηφίσματα τονίζοντας ότι ουδεμία νομιμότητα έχουν και ουδέποτε θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.

Μεσούσης της ουκρανικής αντεπίθεσης στα ανατολικά και νότια εδάφη της χώρας, οι «αρχές» σε τέσσερις πλήρως ή μερικώς ελεγχόμενες από τη Ρωσία ζώνες -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια- προκήρυξαν συντονισμένα τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία το διάστημα μεταξύ 23ης και 27ης Σεπτεμβρίου.

Ο Λευκός Οίκος αποδίδει τη σχετική κίνηση σε πιθανή απόπειρα Πούτιν να επιστρατεύσει δυνάμεις στις εν λόγω περιοχές εξαιτίας των βαρύτατων απωλειών που έχει υποστεί ο στρατός του στο πεδίο της μάχης.

O Tζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα προσβολή των αρχών της κυριαρχίας και τις εδαφικής ακεραιότητας και προανήγγειλε ότι η αντίδραση Μπάιντεν θα είναι σκληρή όταν ανέβει την Τετάρτη στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Αν πραγματικά συμβεί αυτό [σ.σ. τα δημοψηφίσματα], οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας σε οποιαδήποτε υποτιθέμενα προσαρτημένα μέρη της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα εδάφη ως οτιδήποτε άλλο πέραν από μέρος της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας» τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν ενώπιον των δημοσιογράφων.

Ο Σάλιβαν επικαλέστηκε αναφορές από την περιοχή ως απόδειξη ότι η Ρωσία ίσως θέλει να επιστρατεύσει ανθρώπους από τα κατεχόμενα εδάφη. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ρωσία «ψάχνει για [στρατιωτικό] προσωπικό» για να το ρίξει στη μάχη εναντίον της Ουκρανίας.

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε για «νέα κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν», σημειώνοντας ότι «ουδεμία νομιμότητα» έχουν τα σχεδιαζόμενα δημοψηφίσματα και «δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και να εντείνει τη στήριξή της στην Ουκρανία», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει ζητήσει κατά πληροφορίες να συνομιλήσει επειγόντως τηλεφωνικά με το Βλαντιμίρ Πούτιν. «Θεωρώ ότι αυτό που ανακοίνωσε η Ρωσία είναι παρωδία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας αυτονόητα πως τα δημοψηφίσματα -τα οποία αποτελούν επιπλέον πρόκληση μετά την εισβολή- δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ταυτόχρονα ότι «αυτά τα χαλκευμένα δημοψηφίσματα» που σκοπεύει να διοργανώσει η Μόσχα σε ουκρανικές επαρχίες για την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι «απαράδεκτα».

«Είναι καταφανές ότι αυτά τα χαλκευμένα δημοψηφίσματα είναι απαράδεκτα και δεν καλύπτονται από το Διεθνές Δίκαιο», είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Όλα αυτά δεν είναι παρά απλά μια απόπειρα ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας....», επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος, καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Όσο για το Κίεβο, διαμηνύει ότι οποιαδήποτε δημοψηφίσματα για την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία θα κλείσουν κάθε παράθυρο που περιμένει ανοιχτό για συνομιλίες με τη Μόσχα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ.

Η προκήρυξη των δημοψηφισμάτων, που συνοδεύτηκε από «έκκληση» προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει άμεσα στην προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών (ανάλογο ήταν το σενάριο προ της εισβολής, με «αίτημα» των αυτονομιστών για αναγνώριση και προστασία), έρχεται τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν εδάφη στα ανατολικά και καταγράφουν πρόοδο στο νότο, έχοντας θέσει τον φιλόδοξο στόχο της ανακατάληψης του μεγαλύτερου τμήματος της Χερσώνας έως τα τέλη του έτους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει ήδη μία ιδιαίτερης σημασίας συμβολική νίκη με την ανακατάληψη χωριού εντός της περιφέρειας το Λουχάνσκ, η οποία είχε περιέλθει υπό τον πλήρη έλεγχο των αυτονομιστών από τα πρώτα στάδια του πολέμου.

Αμφιβολίες εγείρονται για το πώς θα μπορέσουν αυτονομιστές και κατοχικές αρχές να διοργανώσουν τα δημοψηφίσματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο έχουν λάβει χώρα προετοιμασίες το προηγούμενο διάστημα.

Προ της ανακοίνωσης των δημοψηφισμάτων, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά προσαρτημένων εδαφών, η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε «όλες τις δυνάμεις νόμιμης άμυνας».

Αυτός είναι και ακριβώς ο λόγος που διαφαίνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισπεύδει τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων, καθώς υπό το φως της ουκρανικής αντεπίθεσης θα μπορεί πλέον να απειλήσει και ανοιχτά με πυρηνικό χτύπημα προς υπεράσπιση της «δικής του» επικράτειας.

Οι ανακοινώσεις για τα δημοψηφίσματα έρχονται, δε, την ίδια ημέρα που η κρατική Δούμα ενέκρινε νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει στον Ποινικό Κώδικα τις έννοιες «επιστράτευση», «στρατιωτικός νόμος» και «περίοδος πολέμου».

Διαβάστε αναλυτικά

Στην «επιχείρηση» προσάρτησης κατεχόμενων εδαφών περνά ο Πούτιν στην Ουκρανία

Κρατική Δούμα: Στον Ποινικό Κώδικα οι έννοιες επιστράτευση, στρατιωτικός νόμος και περίοδος πολέμου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ