ΚΟΣΜΟΣ

Βιβλίο «καίει» τον Φάουτσι: Χλεύαζε πολίτες και γελούσε με τις ιδέες του

Βιβλίο «καίει» τον Φάουτσι: Χλεύαζε πολίτες και γελούσε με τις ιδέες του
«Αποκαλύψεις» για την συμπεριφορά του Φάουτσι σε νέο βιβλίο πρώην εκπροσώπου του Λευκού Οίκου AP Photo/Cliff Owen

Αποκαλύψεις για τον επικεφαλής επιδημιολόγο των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι φέρεται να κάνει ένα νέο βιβλίο του πρώην εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Μπράιαν Μόργκενστερν με τίτλο «Vignettes & Vino» που κυκλοφορεί στις 25 Οκτωβρίου.

Αποκαλώντας μεταξύ άλλων τον Φάουτσι «απαίσιο» και «εγωπαθή» ο Μόργκενστερν περιγράφει μια σκηνή όπου ο επιστήμονας φέρει να χλεύαζε θαμώνες εστιατορίου που έβγαζαν τις μάσκες τους όταν κάθονταν στο τραπέζι ενώ γελούσε με την ιδέα του για τα γυαλιά προστασίας κατά του κορωνοϊού.

«Τον Ιανουάριο του 2020, είπε ότι ο ιός δεν ήταν τίποτα ανησυχητικό για τον αμερικανικό λαό. Στη συνέχεια, στους μήνες που ακολούθησαν, είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φορούν μάσκες και ότι ήταν αναποτελεσματικές. Μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, είχε αλλάξει τροπάρι και είπε ότι όλοι πρέπει να ανησυχούν πολύ και ότι πρέπει να φορούν πολλές μάσκες — και γυαλιά», αναφέρεται στο εν λόγω βιβλίο, σύμφωνα με την New York Post.

«Θυμάμαι έντονα το αίμα μου να βράζει κατά τη διάρκεια μιας εξοργιστικής συνάντησης στην αίθουσα Roosevelt του Λευκού Οίκου, όταν ο Φάουτσι γέλασε με το δικό του σχόλιο για τα γυαλιά, καθιστώντας σαφές πόσο κυνικός ήταν και ότι μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν οτιδήποτε», συνεχίζει ο πρώην βοηθός.

«Συνέχισε γελώντας για το πόσο παράλογο ήταν που οι άνθρωποι έμπαιναν σε ένα εστιατόριο φορώντας μάσκα και μετά κάθονταν και συνομίλησαν με άτομα χωρίς μάσκα. Φυσικά, δεν έλεγε πράγματα με αυτό τον σκοπό δημόσια, απλώς γελούσε ιδιωτικά με τους αδαείς που κορόιδευε».

Αν και φέρεται να ειρωνευόταν την ίδια την σύστασή του για τα γυαλιά προστασίας, ο Φάουτσι έδωσε μια πιο σοβαρή εντύπωση όταν έκανε τη σύσταση στην επικεφαλής ιατρική ανταποκρίτρια του ABC News, δρ Τζένιφερ Άστον.

«Αν έχετε γυαλιά ή προσωπίδα, θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε», είπε ο Φάουτσι στον Άστον τον Ιούλιο του 2020. Ερωτηθείς εάν συνιστά επίσημα την προστασία των ματιών, ο Φάουτσι είχε πει: «Μπορεί, εάν πραγματικά θέλετε τέλεια προστασία των βλεννογόνων επιφανειών».

Το 2020 ο Άντονι Φάουτσι, που ήταν ήδη πολύ γνωστός στην ιατρική κοινότητα όχι όμως και στο ευρύ κοινό, βρέθηκε στο φως των προβολέων, όταν εντάχθηκε στην ομάδα αντιμετώπισης της πανδημίας, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Με τα απλά μηνύματα που επαναλάμβανε ακούραστα έγινε η καθησυχαστική φιγούρα που χρειαζόταν τότε η Αμερική.

Φρόντισε όμως να μην εμπλακεί στην πολιτική και σταδιακά έγινε το «μαύρο πρόβατο» των συντηρητικών και ο αγαπημένος στόχος των αντιεμβολιαστών, με φόντο την πόλωση στις ΗΠΑ εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Σε μια ακρόαση στη Γερουσία, ο Φάουτσι κατηγόρησε έναν Ρεπουμπλικάνο πολιτικό ότι «ενθάρρυνε» ανθρώπους οι οποίοι εξαπέλυαν απειλές θανάτου εναντίον του.

Στις 22 Αυγούστου 2022 ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τα αξιώματά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ