ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν στον ΟΗΕ: Απερίσκεπτες οι πυρηνικές απειλές Πούτιν, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Ουκρανία

Μπάιντεν στον ΟΗΕ: Απερίσκεπτες οι πυρηνικές απειλές Πούτιν, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Ουκρανία
Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «απερίσκεπτες» τις πυρηνικές απειλές του Ρώσου προέδρου και «απάτη» τα σχέδια για τη διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων» (AP Photo/Mary Altaffer)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλώντας στην 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, περιέγραψε τον «βάρβαρο, άσκοπο» πόλεμο στην Ουκρανία ως έναν πόλεμο που «επιλέχθηκε από έναν άνθρωπο», τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ χαρακτήρισε «απερίσκεπτες» τις πυρηνικές απειλές του Ρώσου προέδρου και «απάτη» τα σχέδια για τη διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων».

Ο Πούτιν «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις βασικές Αρχές του καταστατικού του ΟΗΕ διατάζοντας τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, είπε ο Μπάιντεν στην πρώτη ομιλία του στον ΟΗΕ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα τον Φεβρουάριο.

«Αυτός ο πόλεμος έχει να κάνει με την εξάλειψη του δικαιώματος της Ουκρανίας να υπάρχει ως κράτος, σαφές και απλό, και το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει ως λαός. Όπου κι αν βρίσκεστε, όπου κι αν ζείτε, ό,τι πιστεύετε… Αυτό θα πρέπει να κάνει το αίμα σας να παγώσει» είπε ο Μπάιντεν και συνέχισε:

«Μια χώρα δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος ενός έθνους με τη βία».

«Η Ουκρανία έχει τα ίδια δικαιώματα που ανήκουν σε κάθε κυρίαρχο έθνος. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία που θα σταθεί αλληλέγγυα ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας, τελεία», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο διάγγελμα του Πούτιν, κατά το οποίο ανακοίνωσε την άμεση μερική επιστράτευση των Ρώσων πολιτών, διατυπώνοντας παράλληλα μια πυρηνική απειλή.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει διατυπώσει απροκάλυπτες πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης και μια απερίσκεπτη περιφρόνηση των ευθυνών ενός καθεστώτος μη διάδοσης. Τώρα η Ρωσία καλεί περισσότερους στρατιώτες να συμμετάσχουν στον αγώνα και το Κρεμλίνο οργανώνει ένα ψευδές δημοψήφισμα για να προσπαθήσει να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας, μια εξαιρετικά σημαντική παραβίαση του καταστατικού του ΟΗΕ», είπε.

«Αυτός ο κόσμος πρέπει να δει αυτές τις εξωφρενικές πράξεις όπως είναι», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε επίσης σε γενικές γραμμές τους παγκόσμιους ηγέτες να δεσμευτούν εκ νέου στο καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών μέσω της διπλωματίας, αναφέροντας άλλες πυρηνικές απειλές από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

«Ανεξάρτητα από το τι άλλο συμβαίνει στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ακολουθήσουν κρίσιμα μέτρα ελέγχου των όπλων. Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί. Τα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας μόλις επιβεβαίωσαν αυτή τη δέσμευση τον Ιανουάριο, αλλά σήμερα, βλέπουμε ανησυχητικές τάσεις», είπε.

«Το καθεστώς μη διάδοσης είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες αυτού του θεσμού. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο τώρα να γλιστρήσει προς τα πίσω», είπε απευθυνόμενος στο σώμα, λέγοντας ακόμα πως πιστεύει ότι «η διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα».

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στους ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο Ιζιούμ, οι οποίοι είπε ότι «έδειξαν σημάδια βασανιστηρίων».

«Τώρα βλέπουμε επιθέσεις σε σχολεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία... ακόμη πιο τρομακτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας», είπε.

Οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος με «δίκαιους όρους», συνέχισε ο Μπάιντεν, «όρους που όλοι υπογράψαμε, ότι δεν μπορείτε να καταλάβετε το έδαφος ενός έθνους από επιλογή». Η μόνη χώρα που στέκεται εμπόδιο σε αυτό είναι η Ρωσία, υπογράμμισε.

«Η Ρωσία υπεύθυνη για την επισιτιστική κρίση»

Ο Μπάιντεν επέρριψε ξεκάθαρα την ευθύνη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση στη Ρωσία, κατηγορώντας τη χώρα ότι «εκτοξεύει ψέματα» σχετικά με τις δυτικές κυρώσεις εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία... εκτοξεύει ψέματα, προσπαθώντας να ρίξει την ευθύνη για την κρίση - την επισιτιστική κρίση - στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από πολλούς στον κόσμο για την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Επιτρέψτε μου λοιπόν να είμαι απολύτως σαφής για κάτι: οι κυρώσεις μας ρητά επιτρέπουν, επιτρέπουν ρητά στη Ρωσία τη δυνατότητα να εξάγει τρόφιμα και λιπάσματα. Κανένας περιορισμός», ξεκαθάρισε και διευκρίνισε πως «είναι ο πόλεμος της Ρωσίας που επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια και μόνο η Ρωσία μπορεί να τον τερματίσει».

Στο σημείο αυτό, ο Μπάιντεν επαίνεσε τον ΟΗΕ για τη βοήθειά του στη σύναψη συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών με την Ουκρανία και τη Ρωσία και ενθάρρυνε την παράτασή της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι έως και 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, «ένα άλμα 40 εκατομμυρίων σε ένα χρόνο».

Ανακοίνωσε επίσης 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποστήριξη των ΗΠΑ για ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

«Είμαστε οι συγγραφείς της ιστορίας»: Ο Μπάιντεν ζητά δέσμευση στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μπάιντεν έκανε αναδρομή στη δημιουργία της Συμμαχίας και κάλεσε για ενότητα.

«Συνάδελφοί μου ηγέτες, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πράγματι μεγάλες, αλλά η ικανότητά μας είναι μεγαλύτερη. Η δέσμευσή μας πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη», είπε.

«Ας σταθούμε λοιπόν μαζί για να δηλώσουμε ξανά την αδιαμφισβήτητη αποφασιστικότητα ότι τα έθνη του κόσμου είναι ακόμη ενωμένα, ότι υπερασπιζόμαστε τις αξίες του καταστατικού του ΟΗΕ, ότι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δουλεύοντας μαζί μπορούμε να κάμψουμε το τόξο της ιστορίας προς έναν πιο ελεύθερο και πιο δίκαιο κόσμο για όλα τα παιδιά μας, αν και κανένας μας δεν το έχει πετύχει πλήρως», είπε.

«Δεν είμαστε παθητικοί μάρτυρες της ιστορίας. Είμαστε οι συγγραφείς της ιστορίας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να το κάνουμε, για τον εαυτό μας και για το μέλλον μας, για την ανθρωπότητα. Σας ευχαριστώ για την ανοχή σας που με ακούσατε. Το εκτιμώ πολύ», έκλεισε την ομιλία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ