ΚΟΣΜΟΣ

O πρόεδρος του Ιράν ακύρωσε τη συνέντευξη στο CNNi επειδή η Αμανπούρ αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα

O πρόεδρος του Ιράν ακύρωσε τη συνέντευξη στο CNNi επειδή η Αμανπούρ αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα
«Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντίλες» σχολίασε η δημοσιογράφος Twitter/ @amanpour

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ακύρωσε τη συνέντευξη με την Κριστιάν Αμανπούρ του CNNi, στη Νέα Υόρκη, αφού εκείνη απέρριψε την «πρόταση» της ομάδας του να φορέσει μαντίλα.

Όπως ανέφερε η Βρετανο-ιρανικής καταγωγής δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ σε ανάρτησή της στο Twitter, είχε προγραμματιστεί αποκλειστική συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ιράν προκειμένου να τον ρωτήσει και για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, καθώς και για τις μαζικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε δεκάδες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την καταξιωμένη δημοσιογράφο, θα ήταν η πρώτη συνέντευξη του Ιρανού προέδρου επί αμερικανικού εδάφους.

«Μετά από εβδομάδες ετοιμασιών και πολύωρες διαδικασίες για την εγκατάσταση μεταφραστικού εξοπλισμού, φώτων και καμερών, ήμασταν έτοιμοι. Αλλά ο πρόεδρος Ραϊσί δεν εμφανίστηκε. Σαράντα λεπτά αργότερα ήρθε ένας βοηθός. Όπως μου είπε, ο πρόεδρος πρότεινε να φορέσω μαντίλα, γιατί είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαράμ και του Σαφάρ», ανέφερε.

«Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντίλες. Τόνισα ότι κανένας Ιρανός πρόεδρος στο παρελθόν δεν το είχε απαιτήσει όταν τους έπαιρνα συνέντευξη εκτός Ιράν», σημείωσε.

Η Μάχσα Αμινί βρισκόταν σε ένα οικογενειακό ταξίδι στην Τεχεράνη όταν η αστυνομία ηθών τη συνέλαβε στις 13 Σεπτεμβρίου λόγω «απρεπούς ένδυσης». Μάρτυρες είπαν ότι οι αρχές την χτύπησαν μέσα στο αστυνομικό βαν.

Η 22χρονη μεταφέρθηκε σε κέντρο «επανεκπαίδευσης» και πέθανε ούσα σε κώμα στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί. Έκτοτε πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλη τη χώρα μαζικές διαδηλώσεις με συνθήματα κατά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ και της θεοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ