ΟΗΕ: Η αδράνεια της Αυστραλίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή παραβίασε ανθρώπινα δικαιώματα
Ανανεώθηκε:
Επιτροπή του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αυστραλία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας ομάδας κατοίκων νησιών στα ανοικτά των βόρειων ακτών της χώρας επειδή δεν κατάφερε να τους προστατεύσει επαρκώς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η προσφυγή, την οποία είχαν υποβάλει πριν τρία χρόνια οκτώ κάτοικοι των νησιών Torres Strait και τα παιδιά τους, είναι μία από τις πολλές που έχουν καταθέσει σε όλο τον κόσμο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την απόφαση να αναμένεται να ωθήσει και άλλους να πράξουν το ίδιο.
Οι κάτοικοι του νησιού κατήγγειλαν ότι η αδράνεια της Αυστραλίας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής ισοδυναμεί με παραβίαση των δικαιωμάτων τους στον πολιτισμό, τη ζωή και την οικογένεια που προστατεύονται από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ (1996).
Το αυξανόμενο επίπεδο της θάλασσας έχει ήδη βλάψει τις πηγές τροφίμων και τους αρχαίους χώρους ταφής, με αποτέλεσμα ανθρώπινα λείψανα να έχουν διασκορπιστεί στα νησιά, πρόσθεσαν.
Η Αυστραλία είχε ζητήσει να απορριφθεί η προσφυγή, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάσουν τα δικαιώματα των κατοίκων των νησιών.
Οι κάτοικοι των νησιών Torres Strait αποτελούν μέρος των αυτοχθόνων της Αυστραλίας, μαζί με τους Αβορίγινες, και ζουν σε ένα σύμπλεγμα νησιών μεταξύ της Αυστραλίας και της Παπούας Νέας Γουινέας.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλίμα: Σε σοβαρό κίνδυνο τα γερμανικά δάση - Εξαφανίζονται όλο και περισσότερο
Αυστραλία: Τουλάχιστον 230 φάλαινες πιλότοι εξόκειλαν στις δυτικές ακτές της Τασμανίας
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ: Το δίκιο στους αγρότες, το σαφές προβάδισμα της ΝΔ, η ακρίβεια και τα υπό... ανέγερση κόμματα
21:42
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία EE - MERCOSUR
21:35
Καρδιακή ανακοπή από ασιτία έδειξε η ιατροδικαστική για τον θάνατο τρίχρονου στην Αλεξανδρούπολη
21:26
Συνελήφθη 48χρονος στη Θεσσαλονίκη για φοροδιαφυγή 29,6 εκατ. ευρώ στη Γερμανία
21:23