ΚΟΣΜΟΣ

Με πρόσθετες κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία εάν προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη

Με πρόσθετες κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία εάν προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη
«Γνωρίζουμε ότι [τα αποτελέσματα] θα παραποιηθούν», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ AP Photo/Susan Walsh, File

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν πρόσθετο οικονομικό κόστος στη Ρωσία, σε συνεργασία με τους συμμάχους τους, εάν η Μόσχα προχωρήσει στην προσάρτηση ουκρανικών εδαφών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Μόσχας έχει προαναγγείλει παράλληλα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Γνωρίζουμε ότι [τα αποτελέσματα] θα παραποιηθούν», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων το βράδυ της Παρασκευής.

Τα «ψευδο-δημοψηφίσματα» διενερούνται σε περιοχές που ελέγχονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τη Μόσχα, σε μία διαδικασία που αναμένεται να οδηγήσει στην προσάρτηση ζώνης μεγαλύτερης του μεγέθους της Πορτογαλίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι ηγέτες των χωρών της G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καταγγέλλοντας την απόπειρα της Μόσχας να δημιουργήσει ένα «ψευδές» πρόσχημα για την αλλαγή του καθεστώτος των ουκρανικών εδαφών.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα δημοψηφίσματα που φαίνεται ότι είναι ένα βήμα προς την προσάρτηση στη Ρωσία και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τη δήθεν προσάρτηση, εάν γίνει», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει δηλώσει ότι εξετάζεται νέα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μπροστά νέα δεδομένα και την πυρηνική απειλή που επισείει.

Μετά το έκτακτο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη, ο κ. Μπορέλ είπε σε δημοσιογράφους πως «αποφασίσαμε να εξετάσουμε το συντομότερο δυνατόν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας σε συντονισμό με τους εταίρους μας».

Τα «δημοψηφίσματα» ξεκίνησαν σήμερα, Παρασκευή, σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τη Μόσχα -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Χαρακτηρίζονται «χαλκευμένα» από το Κίεβο και τη Δύση και σηματοδοτούν μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει περάσει στην «επιχείρηση» προσάρτησης κατεχόμενων εδαφών μεσούσης της ουκρανικής αντεπίθεσης, με το Κίεβο να ζητά πλέον ακόμη πιο επιτακτικά από τη Δύση, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, άρματα μάχης για την ενίσχυση της επιχείρησης, και ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι ανακατέλαβε νέα εδάφη από τους Ρώσους στα ανατολικά της χώρας, και συγκεκριμένα μία τοποθεσία στην περιοχή του Ντονέτσκ.

«Ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε τη Γιατσκίβκα», ανακοίνωσε στην τηλεόραση ο Ολεκσίι Γκρόμοφ, αξιωματούχος του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η κατάληψη αυτής της τοποθεσίας στην ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ επιβεβαιώνει τη συνέχιση της ουκρανικής αντεπίθεσης που έχει ήδη επιτρέψει στο Κίεβο να ανακαταλάβει αρκετές χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στη γειτονική περιοχή του Χαρκόβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ