ΚΟΣΜΟΣ

Για «γκροτέσκα» ρωσοφοβία κατηγορεί ο Σεργκέι Λαβρόφ τη Δύση από τον ΟΗΕ

Για «γκροτέσκα» ρωσοφοβία κατηγορεί ο Σεργκέι Λαβρόφ τη Δύση από τον ΟΗΕ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τον εαυτό τους «σχεδόν ως απεσταλμένο του Θεού στη Γη» AP Photo/Jason DeCrow

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατήγγειλε από τη Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την «πρωτοφανή» και «γκροτέσκα» ρωσοφοβία της Δύσης.

«Η ρωσοφοβία από επισήμους στη Δύση είναι άνευ προηγουμένου, η κλίμακά της είναι γκροτέσκα», είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατηγορώντας επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θεωρούν τον εαυτό τους «σχεδόν ως απεσταλμένο του Θεού στη Γη».

«Δεν διστάζουν να δηλώσουν την πρόθεσή τους όχι μόνο να επιφέρουν στρατιωτική ήττα στη χώρα μας, αλλά και να καταστρέψουν τη Ρωσία», είπε ο Λαβρόφ, μιλώντας ειρωνικά για τις καταδίκες των εν εξελίξει «δημοψηφισμάτων» προσάρτησης σε περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, και εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Με το να κηρύσσεται νικητής στον Ψυχρό Πόλεμο, η Ουάσινγκτον έχει οριστεί σχεδόν ως απεσταλμένος του Θεού στη Γη, χωρίς κανένα καθήκον, αλλά με το ιερό δικαίωμα να ενεργεί ατιμώρητα οπουδήποτε και οποτεδήποτε», τόνισε ο Λαβρόφ, κρίνοντας ότι «οι Αμερικανοί [προσπαθούν] να κάνουν όλο τον κόσμο αυλικούς τους».

Υπερασπίστηκε επίσης τα «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση, μιλώντας για ανθρώπους που ανακτούν «τη γη όπου έζησαν οι πρόγονοί τους για εκατοντάδες χρόνια».

Και «τώρα η Δύση έγινε έξαλλη», είπε ειρωνικά.

Παράλληλα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «παίζει με την φωτιά» αναφορικά με την Ταϊβάν. «Και εκτός αυτού, υπόσχονται στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, εν τω μεταξύ, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ότι η ρωσική Κρατική Δούμα ενδέχεται να θέσει προς συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου νομοσχέδια που ενσωματώνουν κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Η Μόσχα ξεκίνησε την Παρασκευή τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, προκαλώντας την καταδίκη από το Κίεβο και την Δύση, που απέρριψαν τις ψηφοφορίες ως απάτη και δεσμεύτηκαν να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ