ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

Δυτική Όχθη: Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά
Συνεχίζει τις επιχειρήσεις ο ισραηλινός στρατός στην Τζενίν AP Photo/Mahmoud Illean (Φωτογραφία αρχείου)

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα, Τετάρτη από τις ισραηλινές δυνάμεις στη διάρκεια επιδρομής στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπως ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας.

Πηγή στο κυβερνείο της Τζενίν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται ο Άμπεντ Χάζεμ, αδελφός του Ραάντ Χάζεμ, ο οποίος κατηγορείται πως διέπραξε μια φονική επίθεση τον περασμένο Απρίλιο στη Τελ-Αβίβ.

Εννέα άλλοι άνθρωποι τραυματίσθηκαν, δύο από τους οποίους σοβαρά, στη διάρκεια της επιδρομής του ισραηλινού στρατού, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως τα στρατεύματά του σκότωσαν «δύο υπόπτους που ήταν αναμιγμένοι σε αριθμο πρόσφατων επιθέσεων».

Ο Ραάντ Χάζεμ, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε τρεις Ισραηλινούς ανοίγοντας πυρ στις 7 Απριλίου στη συνοικία Ντίζενγκοφ στο κέντρο του Τελ-Αβίβ, είχε σκοτωθεί λίγο μετά την επίθεση έπειτα από εκτεταμένο ανθρωποκυνηγητόΟι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν σχεδόν καθημερινά επιδρομές στη Δυτική Όχθη τους τελευταίους μήνες, μετά τη σειρά επιθέσεων Παλαιστίνιων από τα κατεχόμενα στο Ισραήλ με 19 νεκρούς από την άνοιξη.

Οι συνομιλίες με μεσολάβηση των ΗΠΑ που θεωρητικά θα οδηγούσαν στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατέρρευσαν το 2014.

Το διπλωματικό αδιέξοδο συνέβαλε στην διάβρωση της αξιοπιστίας της Παλαιστινιακής Αρχής, που έχει περιορισμένες εξουσίες στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γκαντς, η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τους ενόπλους.

«Η εξάπλωση των όπλων και η έλλειψη διακυβέρνησης πλήττουν τόσο τον παλαιστινιακό λαό όσο και την ίδια την Παλαιστινιακή Αρχή», έκρινε ο κ. Γκαντς.

Ο Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) χαρακτήρισε «απελπιστικά» τα σχόλια του ισραηλινού υπουργού Άμυνας. «Το Ισραήλ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τους καθημερινούς σκοτωμούς του λαού μας», αντέτεινε νωρίτερα αυτό το μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ