ΚΟΣΜΟΣ

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοινώνει η ΕΕ: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοινώνει η ΕΕ: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας
Το προτεινόμενο όγδοο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να στερήσουν από τη Μόσχα επιπλέον επτά δισ. ευρώ σε έσοδα, σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν AP Photo/Olivier Matthys

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο στο πλαίσιο της τελευταίας δέσμης κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το νέο πακέτο μέτρων έρχεται μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για μερική επιστράτευση, τα «δημοψηφίσματα» για προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών σε Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια και τις απειλές Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων.

«Δεν αποδεχόμαστε τα εικονικά δημοψηφίσματα, ούτε κανενός είδους προσάρτηση και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν, το προτεινόμενο όγδοο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει περαιτέρω απαγορεύσεις εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα, που αναμένεται να στερήσουν από τη Μόσχα επιπλέον επτά δισ. ευρώ σε έσοδα, και περισσότερες απαγορεύσεις εξαγωγών σε βασική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον στρατό, όπως είδη αεροναυπηγικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες.

Από την πλευρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τα «ψεύτικα» δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία.

«Με τα παράνομα δημοψηφίσματα που διοργάνωσε η Ρωσία, το Κρεμλίνο ακολουθεί την ίδια τακτική που έχουμε ήδη δει στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία το 2014», είπε ο Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι τα δημοψηφίσματα αυτά αποτελούν παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο είχε συμφωνηθεί προηγουμένως από τις χώρες της G7. Οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που απαγορεύουν τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ