ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream: Νορβηγική στρατιωτική «ασπίδα» σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Nord Stream: Νορβηγική στρατιωτική «ασπίδα» σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου
Ο στρατός εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου «θα είναι πιο εμφανής στις νορβηγικές εγκαταστάσεις» , είπε ο πρωθυπουργός Γκαρ Στέρε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε AP

Στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν κοντά στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, με αφορμή την ύποπτη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στα χωρικά ύδατα της Δανίας και της Σουηδίας.

Ο στρατός εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου «θα είναι πιο εμφανής στις νορβηγικές εγκαταστάσεις» , είπε ο πρωθυπουργός Γκαρ Στέρε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Στέρε είπε επίσης ότι και οι πετρελαϊκές εταιρείες θα ενισχύσουν την ασφάλειά τους στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις τους. Τόνισε όμως ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» για κάποια άμεση απειλή εναντίον των εγκαταστάσεων αυτών στη Νορβηγία.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των νορβηγικών ενεργειακών εγκαταστάσεων «θα τη διαχειριστούμε από κοινού με τους συμμάχους μας».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους Times, oι διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα προήλθαν από «μια σκόπιμη πράξη», όπως δήλωσε κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, προσχωρώντας στην άποψη Ευρωπαίων ηγετών που μιλούν για δολιοφθορές.

Τρεις ξεχωριστές διαρροές που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία «δεν είναι τυχαία και μας επηρεάζουν όλους», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ την Τετάρτη, ύπατος εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις και την ασφάλεια.

Οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν την έρευνα, πρόσθεσε, και θα «λάβουν περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουν την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια». Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι βαθιά ανήσυχοι από τις ρήξεις στους αγωγούς, οι οποίες δεν θα επηρεάσουν άμεσα τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, αλλά υπογράμμισαν την ευπάθεια της ενεργειακής υποδομής της ηπείρου.

Οι κορυφαίοι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουκρανίας κατηγόρησαν τη Μόσχα για τις διαρροές, ενώ ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης πρότειναν ανάμειξη ΗΠΑ ή Ουκρανίας. «Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», είπε ο κ. Μπορέλ.

Τα σχόλια απηχούν μια προειδοποίηση που δημοσιεύτηκε στο Twitter το βράδυ της Τρίτης από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της ΕΕ. εκτελεστικός βραχίονας, αποκαλώντας τις διαρροές «ενέργεια δολιοφθοράς», προσθέτοντας ότι ήταν «υψίστης σημασίας» να διεξαχθεί έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ