ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream: Και τέταρτη διαρροή εντόπισαν οι Σουηδοί

Nord Stream: Και τέταρτη διαρροή εντόπισαν οι Σουηδοί
Οι δύο διαρροές των Nord Stream εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας και οι άλλες δύο σε αυτή της Σουηδίας Danish Defence Command / HANDOUT/EPA

Τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές εντόπισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το λιμενικό της Σουηδίας, όπως αποκάλυψε εκπρόσωπος του σώματος στην εφημερίδα Svenska Dagbladet.

«Δύο από αυτές τις τέσσερις (σ.σ. διαρροές) βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», επεσήμανε η Τζένι Λάρσον.

Οι δύο άλλες εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Η ΕΕ υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει «σθεναρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας στους οποίους σημειώθηκαν ανεξήγητες εκρήξεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έχει πλέον διαρρεύσει, ανακοίνωσε στο μεταξύ η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας χθες Τετάρτη.

Με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί, που υφίστανται διαρροές σε τρία σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Κρίστοφερ Μπέτσαου.

Η είδηση των τριών ταυτόχρονων διαρροών στο δίκτυο των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη προκαλεί έντονη ανησυχία στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς συνιστά μια ακόμη τροχοπέδη στον αγώνα της για ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα.

Κατά τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Διαρρέει κυρίως μεθάνιο, κατά την ίδια πηγή.

Δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, ιδίως των κατοίκων του νησιού Μπορνχόλμ, στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Η Δανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO πιστεύουν ότι οι διαρροές στους Nord Stream και Nord Stream 2 οφείλονταν σε «δολιοφθορά», ένα σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως είπε μιλώντας στο CNN Greece ο αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Χάρης Δούκας.

«Μιλάμε για τρεις διαφορετικές διαρροές μέσα σε ένα 24ωρο. Οι δύο στον Nord Stream 1 και άλλη στον Nord Stream 2. Από τεχνικής άποψης, είναι σχεδόν αδύνατο μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να δημιουργηθεί ταυτόχρονη διαρροή σε τρία σημεία, καθώς δεν υπήρξε κάποιος σεισμός ή κάποιο άλλο σημαντικό γεγονός (π.χ. κάποιο ατύχημα με πλοίο) που να τη δικαιολογεί. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για αγωγούς που είναι σε μεγάλα υποθαλάσσια βάθη, 50 έως 70 μέτρων. Νομίζω ότι είναι σαφές πως πρόκειται για μια βίαιη πράξη», λέει ο Χάρης Δούκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ