ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη CNNi: Ρωσικά πολεμικά πλοία θεάθηκαν κοντά στις διαρροές των Nord Stream

Αποκάλυψη CNNi: Ρωσικά πολεμικά πλοία θεάθηκαν κοντά στις διαρροές των Nord Stream
Από παλιότερη άσκηση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Βαλτική AP Photo (φωτογραφία)

Την αποκάλυψη ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στις διαρροές των αγωγών Nord Stream και πιθανόν προκάλεσαν τις υποθαλάσσιες εκρήξεις, κάνει σήμερα το CNNi, επικαλούμενο δύο δυτικούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και μία ακόμη πηγή με γνώση στο ζήτημα.

Είναι ασαφές αν τα πλοία είχαν κάποια εμπλοκή με τις εκρήξεις αυτά, υποστήριξαν οι πηγές αυτές, είναι ωστόσο ένας από τους πολλούς παράγοντες που ερευνώνται.

Ρωσικά υποβρύχια εντοπίστηκαν επίσης κοντά στην περιοχή των διαρροών την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε ακόμη μια από τις πηγές.

Οι τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη σαφή εξήγηση για το τι ακριβώς συνέβη, λίγες ημέρες μετά τις εκρήξεις που, όπως όπως αποκάλυψαν σήμερα Σουηδός αξιωματούχος, προκάλεσαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς, δύο στην οικονομική ζώνη της Δανίας και δύο στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας.

Το λιμενικό της Σουηδίας δεν μπόρεσε να διευκρινίσει για ποιο λόγο εντοπίστηκε πιο αργά η τέταρτη διαρροή, ενώ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σουηδικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η διαρροή αυτή βρίσκεται στον Nord Stream 2.

Η ΕΕ υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει "σθεναρή" απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Ρωσικά πλοία επιχειρούν συχνά στην περιοχή, σύμφωνα με έναν Δανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος υπογράμμισε ότι η παρουσία των πλοίων δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι η Ρωσία προκάλεσε τη ζημιά.

«Τα βλέπουμε κάθε εβδομάδα», τόνισε αυτό το πρόσωπο. «Η ρωσική δραστηριότητα στη Βαλτική Θάλασσα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πολύ συχνά τεστάρουν την ετοιμότητά μας, τόσο στη θάλασσα όσο και από αέρος».

Παρόλα αυτά, η ρωσική δραστηριότητα στην περιοχή προκαλεί επιπλέον υποψίες πόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς θεωρείται ο μόνος παίκτης στην περιοχή που θεωρείται ότι διαθέτει τόσο τη δυνατότητα όσο και το κίνητρο για να προκαλέσει ηθελημένες βλάβες στους αγωγούς.

Τις έρευνες για τον εντοπισμό της αιτίας των διαρροών έχουν αναλάβει από κοινού Δανοί και Σουηδοί, με τη Γερμανία να δηλώνει την Τετάρτη ότι θα συνδράμει στις έρευνες.

Η Δανία, η οποία ηγείται των ερευνών έχει ανακηρύξει μια αποκλειστική ζώνη πέντε ναυτικών μιλίων και no-fly-zone ενός χιλιομέτρου, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

To Κρεμλίνο απέρριψε την Τετάρτη τις υπόνοιες περί δολιοφθοράς ως «αναμενόμενα βλακώδεις» και «παράλογες».

«Είναι αρκετά προβλέψιμο και επίσης προβλέψιμα βλακώδες να δίνεις φωνή σε αυτού του είδους τις αφηγήσεις - προβλέψιμα βλακώδες και παράλογο», είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο βυθό της Βαλτικής πάνω από το μισό φυσικό αέριο

Το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας στους οποίους σημειώθηκαν ανεξήγητες εκρήξεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έχει πλέον διαρρεύσει, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας χθες Τετάρτη.

Με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί, που υφίστανται διαρροές σε τρία σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Κρίστοφερ Μπέτσαου.

Η είδηση των τριών ταυτόχρονων διαρροών στο δίκτυο των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη προκαλεί έντονη ανησυχία στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς συνιστά μια ακόμη τροχοπέδη στον αγώνα της για ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα.

Κατά τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Διαρρέει κυρίως μεθάνιο, κατά την ίδια πηγή.

Δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, ιδίως των κατοίκων του νησιού Μπορνχόλμ, στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Η Δανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO πιστεύουν ότι οι διαρροές στους Nord Stream και Nord Stream 2 οφείλονταν σε «δολιοφθορά», ένα σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως είπε μιλώντας στο CNN Greece ο αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Χάρης Δούκας.

«Μιλάμε για τρεις διαφορετικές διαρροές μέσα σε ένα 24ωρο. Οι δύο στον Nord Stream 1 και άλλη στον Nord Stream 2. Από τεχνικής άποψης, είναισχεδόν αδύνατομέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να δημιουργηθεί ταυτόχρονη διαρροή σε τρία σημεία, καθώς δεν υπήρξε κάποιος σεισμός ή κάποιο άλλο σημαντικό γεγονός (π.χ. κάποιο ατύχημα με πλοίο) που να τη δικαιολογεί. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για αγωγούς που είναι σε μεγάλα υποθαλάσσια βάθη, 50 έως 70 μέτρων. Νομίζω ότι είναι σαφές πως πρόκειται για μιαβίαιη πράξη», λέει ο Χάρης Δούκας.


Στο μεταξύ, προφητική χαρακτηρίζουν ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης την προειδοποίηση των ΗΠΑ, από το καλοκαίρι, ότι οι αγωγοί Nord Stream θα μπορούσαν να δεχτούν επίθεση.

Η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 πριν αναστείλει εντελώς τις ροές τον Αύγουστο, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για πρόκληση τεχνικών δυσκολιών.

Ο νέος αγωγός Nord Stream 2 δεν είχε ακόμη εισέλθει σε εμπορική λειτουργία. Το σχέδιο να το χρησιμοποιήσει για την προμήθεια φυσικού αερίου καταργήθηκε από τη Γερμανία λίγες μέρες πριν η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ