ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Καναδά να βοηθήσει στην άρση ναρκοπεδίων

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Καναδά να βοηθήσει στην άρση ναρκοπεδίων
Τι συζήτησε ο Ζελένσκι με τον Τριντό Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Καναδά να ηγηθεί μιας προσπάθειας για την άρση ναρκοπεδίων στη χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας που άρχισε πριν από επτά μήνες.

Ο Καναδάς πρωτοστάτησε σε παγκόσμιες εκστρατείες για την απαγόρευση των ναρκών από το 1990. Η προσπάθεια αυτή ήταν καθοριστική για τη Συμφωνία της Οτάβας το 1999, την οποία υπέγραψαν 133 κράτη, προκειμένου να καταστεί παράνομη η χρήση ναρκών.

Ο Ζελένσκι μίλησε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα μετά τη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ενώ είπε ότι ο Καναδάς έχει τη σωστή τεχνολογία, αλλά και τις κατάλληλες ανθρώπινες φιλοδοξίες για να βοηθήσει.

«Προσκάλεσα τον πρωθυπουργό Τριντό για να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας εκκαθάρισης των εδαφών μας από τις ρωσικές νάρκες και τα βλήματα πυροβολικού που δεν έχουν εκραγεί. Ως συνέπεια από τον ρωσικό πόλεμο, η περιοχή της Ουκρανίας έχει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ναρκών στον κόσμο», τόνισε ο Ζελένσκι.

«Έχουμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει: πρέπει να δημιουργήσουμε ένα προηγούμενο μιας ευέλικτης και μεγάλης κλίμακας εκκαθάρισης ναρκών και να μην αφήσουμε το πρόβλημα για δεκαετίες», είπε ο ίδιος ευχαριστώντας τον Καναδά για «την ετοιμότητά του να βοηθήσει».

Αντίγραφο της συνομιλίας από το γραφείο του Τριντό δεν περιείχε αναφορά της πρότασης του Ζελένσκι.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν υπογράψει τη Συμφωνία της Οτάβα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ