ΚΟΣΜΟΣ

Global Witness: 200 δολοφονίες ακτιβιστών οικολόγων μέσα στο 2021

Global Witness: 200 δολοφονίες ακτιβιστών οικολόγων μέσα στο 2021
Περισσότερο από το 40% των δολοφονιών αφορά σε αυτόχθονες AP Photo/Brittainy Newman

Διακόσιοι ακτιβιστές οικολόγοι, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων στη Λατινική Αμερική και κυρίως το Μεξικό, δολοφονήθηκαν το 2021 σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness.

Ο φετινός αριθμός είναι ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά όταν δολοφονήθηκαν 227 ακτιβιστές οικολόγοι -αριθμός ρεκόρ.

Τα δύο τρίτα των περιστατικών αυτών καταγράφονται στη Λατινική Αμερική και κυρίως στο Μεξικό, με τις επιθέσεις να σημειώνονται σε ένα πλαίσιο πολλών και διαφορετικών απειλών εναντίον των οικολόγων, που βρέθηκαν στο στόχαστρο κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και μη κρατικών οντοτήτων, καταγγέλλεται στην ετήσια έκθεση της ΜΚΟ που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το Μεξικό είναι η χώρα που μετρά τις περισσότερες δολοφονίες ακτιβιστών, με θανάτους να καταγράφονται κάθε μήνα και το σύνολό τους να φτάνει τους 54 το 2021, 30 περισσότερους από το 2020.

Παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των δολοφονιών μειώθηκε το 2021, αυτός σημείωσε αύξηση σε χώρες όπως το Μεξικό, η Βραζιλία, η Νικαράγουα και το Περού. Σε αυτές καταγράφηκαν περισσότερες από τις μισές δολοφονίες.

Εξάλλου περισσότερο από το 40% των περιστατικών αφορά αυτόχθονες, την ώρα που αυτοί αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Περισσότερο από το 40% των δολοφονηθέντων ήταν αυτόχθονες και περισσότερο από το ένα τρίτο των περιστατικών αφορούσε αναγκαστικές εξαφανίσεις», σύμφωνα με την έκθεση.

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Global Witness κατέγραψε το 2021 αύξηση των φονικών επιθέσεων στο Μεξικό, τα δύο τρίτα των οποίων συνδέονται με συγκρούσεις για τη γη και την εκμετάλλευση ορυχείων.

«Περίπου τα δύο τρίτα των δολοφονιών επικεντρώνονται στα κρατίδια Οαχάκα και Σονόρα, όπου γίνονται σημαντικές επενδύσεις στον μεταλλευτικό τομέα», διευκρίνισε η ΜΚΟ.

Τα δέκα τελευταία χρόνια το Μεξικό αναδείχθηκε σε «ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για τους υπέρμαχους της γης και του περιβάλλοντος», με 154 δολοφονίες να έχουν καταγραφεί το διάστημα αυτό.

Οι περισσότερες από αυτές τις δολοφονίες (131) καταγράφηκαν από το 2017 ως το 2021.

Η Κολομβία βρίσκεται στη δεύτερη θέση του καταλόγου και η Βραζιλία στην τρίτη. Το 2020 η Κολομβία ήταν στην πρώτη θέση με 65 δολοφονίες ακτιβιστών, όμως πέρυσι ο αριθμός τους μειώθηκε σε 33. Αντίθετα η Βραζιλία, με 26 δολοφονίες το 2021, κατέγραψε εξαπλάσιο αριθμό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ