ΚΟΣΜΟΣ

Διαρροές Nord Stream: Εικόνες από δορυφόρο αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

Διαρροές Nord Stream: Εικόνες από δορυφόρο αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής
Οι αξιωματούχοι εντόπισαν τέσσερις διαρροές στους δύο αγωγούς της Nord Stream Environmental Defense Fund

Τις τεράστιες ποσότητες μεθανίου που έχουν απελευθερωθεί στη Βαλτική Θάλασσα από τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες.

Το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε στο Twitter ότι ερευνητές από το Universitat Politècnica de València εκτίμησαν ότι έχει διαρρεύσει περισσότερο μεθάνιο σε σχέση με ανάλογο συμβάν που σημειώθηκε πέρυσι στον Κόλπο του Μεξικού.

Τότε, από μια εγκατάσταση πετρελαίου και αερίου είχαν απελευθερωθεί μέσα σε μόλις 17 μέρες 40.000 τόνοι μεθανίου, ποσό που ισοδυναμεί με το 3% των ετήσιων εκπομπών του Μεξικού σε έναν χρόνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ερευνητές δεν έχουν υπολογίσει ακόμη το ακριβές μέγεθος των διαρροών μεθανίου από τον Nord Stream.

Σε ένα tweet ανέφεραν ότι η ακτίνα του κύκλου που σχηματίζει το αέριο που αναβλύζει, από τα 700 μέτρα πλάτος στις 26 Σεπτεμβρίου έφθασε στα 520 μέτρα πλάτος στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι αξιωματούχοι εντόπισαν τέσσερις διαρροές στους δύο αγωγούς της Nord Stream. Αρκετές κυβερνήσεις ισχυρίστηκαν ότι οι διαρροές ήταν εσκεμμένες πράξεις δολιοφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει μειώσει την ποσότητα φυσικού αερίου που στέλνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Δανία έχει εκτιμήσει ότι οι αγωγοί θα «στεγνώσουν» από αέριο μέχρι την Κυριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ