ΚΟΣΜΟΣ

Πινγκ πονγκ ευθυνών για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream

Πινγκ πονγκ ευθυνών για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream
Η Ευρώπη έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει «σθεναρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής (Danish Defence Command via AP)

Ένα πινγκ πονγκ ευθυνών εξελίσσεται το τελευταίο 24ωρο γύρω από τις διαρροές στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχουν υποστεί ζημιές. ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουν ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ευθύνεται η Ρωσία. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αποποιείται της ευθύνης, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να δηλώνει σήμερα πως η Ουάσιγκτον έχει τον «πλήρη έλεγχο» στα ύδατα της περιοχής όπου συνέβησαν οι διαρροές.

Εκπρόσωπος του λιμενικού της Σουηδίας ανέφερε σήμερα πως ανακαλύφτηκε και τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πολύ κοντά σε μια μεγαλύτερη διαρροή που είχε εντοπιστεί παλαιότερα. Σύμφωνα με τη Τζένι Λάρσον, δύο από αυτές τις διαρροές βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας. Οι δύο άλλες εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Το λιμενικό της Σουηδίας δεν μπόρεσε να διευκρινίσει για ποιο λόγο εντοπίστηκε πιο αργά η τέταρτη διαρροή, ενώ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σουηδικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η διαρροή αυτή βρίσκεται στον Nord Stream 2.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως όπλο κατά της Δύσης, ως αντίποινα για την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Η Ευρώπη έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει «σθεναρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Είναι «πολύ προφανές» ποιος βρίσκεται πίσω από τη ζημιά, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Γερμανός πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μιγκέλ Μπέργκερ, δήλωσε στο BBC ότι ήταν σαφές ότι δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από την επίθεση ένας μη κρατικός παράγοντας.

Οι επιθέσεις στους αγωγούς ήταν ένα κλασικό παράδειγμα από την τακτική που ακολουθούν κρατικοί παράγοντες, δήλωσε ο επικεφαλής της φινλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας, Άντι Πελτάρι, αν και αρνήθηκε να κάνει εικασίες για ποιο κράτος επρόκειτο.

Πρόσθεσε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία «να στραφεί στο κυβερνοπεριβάλλον κατά τη διάρκεια του χειμώνα» αφού Ρώσοι διπλωμάτες και κατάσκοποι είχαν απελαθεί από τη Δύση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σε δήλωσή του το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι όλες οι «επί του παρόντος διαθέσιμες πληροφορίες» δείχνουν τη ζημιά των αγωγών Nord Stream 1 και 2 ως αποτέλεσμα «εσκεμμένων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων ενεργειών σαμποτάζ». Το ΝΑΤΟ δεν κατονόμασε τον υπαίτιο. «Εμείς, ως Σύμμαχοι, έχουμε δεσμευτεί να προετοιμαστούμε, να αποτρέψουμε και να υπερασπιστούμε ενάντια στην καταναγκαστική χρήση ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά της ζωτικής σημασίας υποδομής των Συμμάχων θα αντιμετωπιζόταν με ενιαία και αποφασιστική απάντηση».

Εν τω μεταξύ, η Νορβηγία -η οποία δεν είναι στην ΕΕ- δήλωσε ότι θα αναπτύξει τον στρατό της για την προστασία των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ζαχάροβα: Οι διαρροές έγιναν σε περιοχή που ελέγχουν πλήρως οι ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε ένα προσκείμενο στο Κρεμλίνο μέσο ενημέρωσης πως η Ουάσινγκτον έχει τον «πλήρη έλεγχο» στα ύδατα γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που διατρέχουν τον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γερμανία.

«Συνέβησαν στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Είναι ΝΑΤΟκεντρικές χώρες», δήλωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή εκπομπή Soloviev Live.

«Είναι χώρες που είναι πλήρως ελεγχόμενες από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ».

Η Δανία είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ η ένταξη της Σουηδίας επίκειται αφού εγκατέλειψε την ιστορική πολιτική της ουδετερότητας που ακολουθούσε, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ζαχάροβα δεν έδωσε κανένα στοιχεία για τον έλεγχο που ασκούν οι ΗΠΑ στη Σουηδία και στη Δανία. Η Ρωσία διαμαρτύρεται συχνά για την αμερικανική επιρροή και την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ευρώπη.

Αποκάλυψη CNNi: Ρωσικά πολεμικά πλοία θεάθηκαν κοντά στις διαρροές των Nord Stream

Την ίδια ώρα το CNNi επικαλούμενο δυτικούς αξιωματούχους, αποκάλυψε σήμερα, Πέμπτη, πως ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στις διαρροές των αγωγών Nord Stream και πιθανόν προκάλεσαν τις υποθαλάσσιες εκρήξεις.

Είναι ασαφές αν τα πλοία είχαν κάποια εμπλοκή με τις εκρήξεις αυτά, υποστήριξαν οι πηγές αυτές, είναι ωστόσο ένας από τους πολλούς παράγοντες που ερευνώνται.

Ρωσικά υποβρύχια εντοπίστηκαν επίσης κοντά στην περιοχή των διαρροών την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε ακόμη μια από τις πηγές.

Οι τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη σαφή εξήγηση για το τι ακριβώς συνέβη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για τις διαρροές, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εσκεμμένης επίθεσης.

Ρωσικά πλοία επιχειρούν συχνά στην περιοχή, σύμφωνα με έναν Δανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος υπογράμμισε ότι η παρουσία των πλοίων δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι η Ρωσία προκάλεσε τη ζημιά.

«Τα βλέπουμε κάθε εβδομάδα», τόνισε αυτό το πρόσωπο. «Η ρωσική δραστηριότητα στη Βαλτική Θάλασσα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πολύ συχνά τεστάρουν την ετοιμότητά μας, τόσο στη θάλασσα όσο και από αέρος».

Παρόλα αυτά, η ρωσική δραστηριότητα στην περιοχή προκαλεί επιπλέον υποψίες πόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς θεωρείται ο μόνος παίκτης στην περιοχή που θεωρείται ότι διαθέτει τόσο τη δυνατότητα όσο και το κίνητρο για να προκαλέσει ηθελημένες βλάβες στους αγωγούς.

Τις έρευνες για τον εντοπισμό της αιτίας των διαρροών έχουν αναλάβει από κοινού Δανοί και Σουηδοί, με τη Γερμανία να δηλώνει την Τετάρτη ότι θα συνδράμει στις έρευνες.

Η Δανία, η οποία ηγείται των ερευνών έχει ανακηρύξει μια αποκλειστική ζώνη πέντε ναυτικών μιλίων και no-fly-zone ενός χιλιομέτρου, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

To Κρεμλίνο απέρριψε την Τετάρτη τις υπόνοιες περί δολιοφθοράς ως «αναμενόμενα βλακώδεις» και «παράλογες».

«Είναι αρκετά προβλέψιμο και επίσης προβλέψιμα βλακώδες να δίνεις φωνή σε αυτού του είδους τις αφηγήσεις - προβλέψιμα βλακώδες και παράλογο», είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο βυθό της Βαλτικής πάνω από το μισό φυσικό αέριο

Το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας στους οποίους σημειώθηκαν ανεξήγητες εκρήξεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έχει πλέον διαρρεύσει, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας χθες Τετάρτη.

Με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Κρίστοφερ Μπέτσαου.

Ούτε ο Nord Stream 1 ούτε ο 2 μεταφέρει αέριο αυτή τη στιγμή, αν και οι δύο περιέχουν αέριο. Ο αγωγός Nord Stream 1 δεν έχει μεταφέρει φυσικό αέριο από τα τέλη Αυγούστου, όταν η Ρωσία τον έκλεισε, λέγοντας ότι χρειάζεται συντήρηση.

Η είδηση των ταυτόχρονων διαρροών στο δίκτυο των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη προκαλεί έντονη ανησυχία στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς συνιστά μια ακόμη τροχοπέδη στον αγώνα της για ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα.

Κατά τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Διαρρέει κυρίως μεθάνιο, κατά την ίδια πηγή.

Δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, ιδίως των κατοίκων του νησιού Μπορνχόλμ, στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με την υπηρεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ