ΚΟΣΜΟΣ

Πυρετώδεις προετοιμασίες στη Μόσχα για τη φιέστα προσάρτησης του Πούτιν

Πυρετώδεις προετοιμασίες στη Μόσχα για τη φιέστα προσάρτησης του Πούτιν
Τεράστιες κατασκευές έχουν ανεγερθεί στην Κόκκινη Πλατεία που γράφουν τις λέξεις «Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ρωσία» AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Στον ρυθμό της προαναγγελθείσας προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών κινείται σήμερα η Μόσχα, εν αναμονή της ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν

Τεράστιες κατασκευές έχουν ανεγερθεί στην Κόκκινη Πλατεία που γράφουν τις λέξεις «Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ρωσία».

Η επιτυχής ουκρανική αντεπίθεση στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπως φαίνεται, ανάγκασε τη Μόσχα να οργανώσει αυτά τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ) και να διατάξει μερική επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων, μέτρο που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα.

Στο Κρεμλίνο θα διεξαχθεί στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησης των δύο νότιων (Χερσώνα, Ζαπορίζια) και των δύο ανατολικών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ) ουκρανικών περιφερειών. Ο πρόεδρος Πούτιν θα εκφωνήσει στην τελετή «μεγάλη ομιλία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ήδη έχουν επιβληθεί περιορισμοί της κίνησης από την τροχαία και αργότερα προγραμματίζεται πανηγυρική συναυλία στη σκιά των τειχών του Κρεμλίνου, στην οποία δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή του ο Ρώσος πρόεδρος.

Αξιωματούχοι που εγκαταστάθηκαν από τη Μόσχα και κυβερνούν τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες βρίσκονται ήδη στην πόλη, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Νεκρός αξιωματούχος στη Χερσώνα

Αξιωματούχος των διορισμένων από τη Ρωσία αρχών της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, σκοτώθηκε τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε ουκρανικό πλήγμα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο Αλεξέι Κατερινίτσεφ, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής των διορισμένων από τη Μόσχα αρχών της Χερσώνας αρμόδιος για την ασφάλεια, σκοτώθηκε «σε πλήγμα ακριβείας» που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις με δύο πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από ένα σύστημα HIMARS εναντίον του σπιτιού του, επεσήμανε ο Κιρίλ Στρεμοουσόφ, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ