ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν κατά Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Τι είπε για τα «λάθη» στην επιστράτευση

Πούτιν κατά Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Τι είπε για τα «λάθη» στην επιστράτευση
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι έγιναν «λάθη» στην επιστράτευση που είναι σε εξέλιξη στη Ρωσία και ζήτησε να διορθωθούν Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

«Χτίζοντας» το νέο αφήγημα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αμυντικός, καθώς η Ρωσία βρίσκεται υπό απειλή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε νέες «βολές» κατά της Δύσης, αποδίδοντάς της ευθύνες. Την ίδια ώρα, έδωσε απαντήσεις για τα «λάθη» που έγιναν στην επιστράτευση.

Στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης απέδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Δύση είναι έτοιμη να προκαλέσει «επαναστάσεις και αιματοχυσία σε οποιαδήποτε χώρα».

«Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει τώρα μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και τι συμβαίνει στα σύνορα ορισμένων άλλων χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Όλα αυτά, φυσικά, είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης» είπε χαραστηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, μέσω βιντεοκλήσης.

Τα εννέα κράτη μέλη που απαρτίζουν την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Μολδαβία, η Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι μια «πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη» είναι σε διαδικασία σχηματισμού «μέσω μιας δύσκολης διαδικασίας».

«Μια μονοπολική ηγεμονία καταρρέει αμείλικτα, είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα την οποία η Δύση αρνείται κατηγορηματικά να αποδεχθεί. Και βλέπουμε τι απορρέει από αυτό», συνέχισε.

«Προσκολλημένη στο παρελθόν και προσπαθώντας να επιβάλει μια πολιτική υπαγόρευσης σε όλους τους τομείς, από τις διεθνείς σχέσεις μέχρι την οικονομία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αυτή η περίφημη συλλογική Δύση δημιουργεί νέα προβλήματα και νέες κρίσεις», υποστήριξε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο Πούτιν έστρεψε τα βέλη κατά της Δύσης και για την υπόθεση των διαρροών και εκρήξεων στους Nord Stream, λέγοντας -στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ταγίπ Ερντογάν- ότι πρόκειται για «άνευ προηγουμένου πράξη δολιοφθοράς, στην πραγματικότητα μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας, κατά των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2».

Το Κρεμλίνο αποποιείται της ευθύνης που αποδίδεται από τη Δύση στη Ρωσία για δολιοφθορά στους αγωγούς, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να δηλώνει σήμερα πως η Ουάσιγκτον έχει τον «πλήρη έλεγχο» στα ύδατα της περιοχής όπου συνέβησαν οι διαρροές.

«Θα διορθωθούν τα λάθη στην επιστράτευση»

Εξ άλλου, μιλώντας στη συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι έγιναν «λάθη» στην επιστράτευση που είναι σε εξέλιξη στη Ρωσία και ζήτησε να διορθωθούν.

Την ώρα που η δυσαρέσκεια μεγαλώνει απέναντι στη συχνά χαοτική κλήση των στρατεύσιμων, μέσα ενημέρωσης και Ρώσοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν περιπτώσεις επιστράτευσης ηλικιωμένων, φοιτητών, ασθενών ή στρατεύσιμων χωρίς στρατιωτική εμπειρία.

Η επιστράτευση προκάλεσε επίσης διαδηλώσεις και τη φυγή χιλιάδων ανδρών στο εξωτερικό.

«Η επιστράτευση αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα. Πρέπει να διορθωθούν όλα τα λάθη και να διασφαλιστεί να μην επαναληφθούν», υπογράμμισε ο Πούτιν κατά τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Δήλωσε επίσης ότι αυτοί που έχουν στρατιωτική εμπειρία και εκπαίδευση σε απαιτούμενες ειδικότητες θα πρέπει να κληθούν πρώτοι.

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι κλήθηκαν πατέρες πολύτεκνων οικογενειών, άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή ακόμη υπέργηροι, περιπτώσεις που θα έπρεπε να εξαιρούνται βάσει του νόμου.

«Εάν έγινε ένα λάθος, πρέπει να το διορθώσουμε και να φέρουμε πίσω στα σπίτια τους αυτούς που κλήθηκαν χωρίς να υπάρχει κατάλληλος λόγος», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι έγιναν «λάθη» στην επιστράτευση αυτή, που υποτίθεται ότι αφορά 300.000 εφέδρους με στρατιωτική εμπειρία ή χρήσιμες δεξιότητες, όπως οι οδηγοί φορτηγών.

Περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης στη Ρωσία μετά την ανακοίνωσή της στις 21 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εξειδικευμένη οργάνωση OVD-Info.

Πολλοί Ρώσοι επέλεξαν επίσης να φύγουν από τη χώρα για να μην επιστρατευτούν, σχηματίζοντας μεγάλες ουρές στα σύνορα της Γεωργίας, του Καζακστάν, της Μογγολίας και της Φινλανδίας. Κατάμεστες από άνδρες ήταν επίσης οι αεροπορικές πτήσεις.

Υπήρξαν πολλές δημόσιες εκφράσεις δυσαρέσκειας από αξιωματούχους και πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιστράτευση, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών για υπαλλήλους στρατολογικών γραφείων που έστειλαν κλήσεις σε μη επιλέξιμους άνδρες.

Κρεμλίνο: Την Παρασκευή η προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών

Την επίσημη προσάρτηση των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, όπου έγιναν εικονικά δημοψηφίσματα θα ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή 30 Σεπτεμβίου, η Μόσχα.

Ανακηρύσσοντας τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές ως κομμάτι της Ρωσίας, η Μόσχα «χτίζει» το αφήγημα ενός αμυντικού πολέμου. Άλλωστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αφήσει να εννοηθεί -εν μέσω απειλών για χρήση πυρηνικών- ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίζει τις επιθέσεις στις προσαρτημένες περιοχές ως επιθέσεις σε κυρίαρχο ρωσικό έδαφος.

Το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων εφόσον θεωρηθεί ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.

Τα «δημοψηφίσματα» που διενεργήθηκαν -με το Κίεβο να κάνει λόγο για ψηφοφορία υπό την απειλή όπλου, καθώς τη διαδικασία επέβλεπαν Ρώσοι στρατιώτες- δίνουν το νομικό πρόσχημα στον Ρώσο πρόεδρο προκειμένου να «υπερασπιστεί» τη «θέληση» των κατοίκων για ένωση με τη Ρωσία. Ανάλογο ήταν το σενάριο προ της εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, με «αίτημα-έκκληση» των ρωσόφωνων του Ντονμπάς για αναγνώριση και προστασία.

Ερώτημα παραμένει κατά πόσο ο Ρώσος πρόεδρος θα ακολουθήσει πιστά το το μοντέλο προσάρτησης της Κριμαίας, με τη Μόσχα να μην προχωρά σε περαιτέρω κλιμάκωση το 2014, ή θα επιλέξει τον δρόμο της πυρηνικής απειλής. Αναλυτές εκτιμούν πως η ρητορική περί πιθανής χρήσης πυρηνικών αποσκοπεί στη δημιουργία αβεβαιότητας και φόβου στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας. Η Δύση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την προσάρτηση στη Ρωσία εδαφών της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ