ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Συνελήφθη o γενικός διευθυντής του πυρηνικού σταθμού από τους Ρώσους

Ζαπορίζια: Συνελήφθη o γενικός διευθυντής του πυρηνικού σταθμού από τους Ρώσους
Οδηγήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση ο διευθυντής Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ο γενικός διευθυντής του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια συνελήφθη από ρωσική περίπολο, ανακοίνωσε η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το σταθμό.

Ο Ιχόρ Μουράσοφ συνελήφθη ενώ μετέβαινε, από το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, στην πόλη Ενερχοντάρ χθες, Παρσκευή, γύρω στις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία.

«Υποχρεώθηκε να βγει από το αυτοκίνητο και, με δεμένα τα μάτια του, οδηγήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Μουράσοφ «έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για την πυρηνική ασφάλεια» του σταθμού και η κράτησή του «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιχειρήσεων του μεγαλύτερου σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε o επικεφαλής της Energoatom Πέτρο Κοτίν.

Ο ίδιος κάλεσε τις ρωσικές δυνάμεις να «σταματήσουν αμέσως τις ενέργειες πυρηνικής τρομοκρατίας έναντι της διαχείρισης και του προσωπικού» του σταθμού και να απελευθερώσουν τον Μουράσοφ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι ζήτησε διευκρινίσεις από τη Ρωσία για την τύχη του γενικού διευθυντή.

«Επικοινωνήσαμε με τις ρωσικές αρχές και ζητήσαμε διευκρινίσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΟΑΕ.

Υπενθυμίζεται πως χτες, Παρασκευή οχηματοπομπή που μετέφερε Ουκρανούς πολίτες επλήγη από πύραυλο κοντά στην πόλη Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανία, πριν της αναμενόμενης προσάρτησης της περιφέρειας αυτής, καθώς και τριών ακόμη ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία.

AP Photo/Leo Correa

Πτώματα υπήρχαν στο έδαφος και μέσα στα οχήματα, ενώ ένας κρατήρας δημιουργήθηκε στο έδαφος μεταξύ δύο σειρών οχημάτων.

Από την πρόσκρουση του πυραύλου στο έδαφος πετάχθηκαν κομμάτια χώματος στον αέρα, ενώ θραύσματα έπεσαν πάνω στα αυτοκίνητα.

Τα τζάμια των οχημάτων – κυρίως αυτοκίνητα αλλά και τρία φορτηγάκια—έχουν σπάσει.

«Μέχρι στιγμής 23 νεκροί και 28 τραυματίες. Όλοι πολίτες», δήλωσε ο Ολεξάντρ Σταρούχ, κυβερνήτης της Ζαπορίζια, στο Telegram.

To ρωσικό μέσο RIA, επικαλούμενο Ρώσο αξιωματούχο, υποστήριξε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν την επίθεση για να εκφοβίσουν τον κόσμο που θέλει να πάει στις περιοχές που θα ανεξαρτητοποιηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ