ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι προς Ρώσους: «Θα σκοτώνεστε ένας ένας» όσο βρίσκεται στην εξουσία ο Πούτιν

Ζελένσκι προς Ρώσους: «Θα σκοτώνεστε ένας ένας» όσο βρίσκεται στην εξουσία ο Πούτιν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός, που ελέγχει πλέον τη στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν, θα ανακαταλάβει «την επόμενη εβδομάδα» και άλλες πόλεις της επαρχίας του Ντονέτσκ Ukrainian Presidential Press Office via AP

«Θα σκοτώνεστε ένας ένας» όσο θα βρίσκεται στην εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους Ρώσους και ειδικότερα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Όσο εσείς όλοι δεν λύνετε το πρόβλημα εκείνου που ξεκίνησε τα πάντα, που εξαπέλυσε αυτόν τον παράλογο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θα σκοτώνεστε ένας ένας, θα γίνεστε αποδιοπομπαίοι τράγοι, διότι δεν παραδέχεστε ότι αυτός ο πόλεμος αποτελεί ιστορικό σφάλμα για την Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός, που ελέγχει πλέον τη στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν, θα ανακαταλάβει «την επόμενη εβδομάδα» και άλλες πόλεις της περιοχής του Ντονέτσκ, την οποία η Μόσχα προσάρτησε την Παρασκευή.

«Κατά την διάρκεια της εβδομάδας, νέες ουκρανικές σημαίες κυμάτισαν στο Ντονμπάς», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Θα υπάρξουν και άλλες την επόμενη εβδομάδα», τόνισε στο καθημερινό του μήνυμα.

Μόλις ένα 24ωρο μετά την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών, ο στρατός του Κιέβου έτρεψε σε φυγή τις ρωσικές δυνάμεις από την πόλη Λιμάν το Σάββατο.

Η ουκρανική σημαία υψώθηκε στις πύλες της πόλης -ενός σιδηροδρομικού κόμβου κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα- και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως, υπό το κίνδυνο περικύκλωσης, δόθηκε εντολή στα κατοχικά στρατεύματα να αποσυρθούν.

Η χρονική στιγμή της ανάκτησης της πόλης Λιμάν φέρνει σε δυσχερή θέση το Κρεμλίνο, καθώς οι Ρώσοι «χάνουν» την πόλη-κλειδί στα ανατολικά μόλις μία ημέρα αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισφράγισε την, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, προσάρτηση περιοχών που αναλογούν στο 15% του εδάφους της Ουκρανίας, διακηρύσσοντας ότι πλέον «ανήκουν για πάντα» στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Υπό την απειλή να βρεθούν περικυκλωμένα, τα συμμαχικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την πόλη Κράσνι Λιμάν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιώντας το ρωσικό όνομα της πόλης.

Η εντολή δόθηκε προς αποφυγή του χειρότερου σεναρίου για τη Μόσχα, κατά το οποίο τα ρωσικά στρατεύματα θα παγιδεύονταν στην πόλη.

Η παραδοχή ήλθε αφότου το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε βίντεο στο Twitter, στο οποίο εμφανίζονται δύο στρατιώτες να κυματίζουν τη σημαία της χώρας και να την κρεμούν σε πινακίδα που σηματοδοτεί τα όρια της πόλης.

«Ο ουκρανικός στρατός είχε και θα έχει πάντα την καθοριστική ψήφο στα σημερινά και οποιαδήποτε μελλοντικά 'δημοψηφίσματα'», σημειώνει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναφερόμενο στη διαδικασία προσάρτησης των εδαφών του, η οποία καταδικάζεται διεθνώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ