ΚΟΣΜΟΣ

Αντεπίθεση Ουκρανίας μετά τις προσαρτήσεις εδαφών από Πούτιν - Ανακτήθηκε πόλη-κλειδί στο Ντονέτσκ

Αντεπίθεση Ουκρανίας μετά τις προσαρτήσεις εδαφών από Πούτιν - Ανακτήθηκε πόλη-κλειδί στο Ντονέτσκ
Νέο πλήγμα για το ρωσικό στρατό αποτελεί η απώλεια της στρατηγικής σημασίας πόλης Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία Photo by Alexey Furman/Getty Images (Φωτογραφία αρχείου)

Ηχηρό «μήνυμα» στέλνει το Κίεβο στον Βλαντιμίρ Πούτιν μόλις ένα 24ωρο μετά την πανηγυρική προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών, με τις ρωσικές δυνάμεις να τρέπονται σε φυγή από την στρατηγική σημασίας πόλη Λιμάν, στην επαρχία του Ντονέτσκ, εν μέσω της εν εξελίξει ουκρανικής αντεπίθεσης. Μπροστά σε διαδοχικές ήττες επί του πεδίου, ο Τσετσένος πολέμαρχος, Ραμζάν Καντίροφ, «επανέρχεται» με επικρίσεις για τους Ρώσους διοικητές, λέγοντας παράλληλα ότι η Μόσχα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος στο μέτωπο.

Η ουκρανική σημαία υψώθηκε στις πύλες της πόλης -ενός σιδηροδρομικού κόμβου κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα- και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως, υπό το κίνδυνο περικύκλωσης, δόθηκε εντολή στα κατοχικά στρατεύματα να αποσυρθούν.

Η χρονική στιγμή της ανάκτησης της πόλης Λιμάν φέρνει σε δυσχερή θέση το Κρεμλίνο, καθώς οι Ρώσοι «χάνουν» την πόλη-κλειδί στα ανατολικά μόλις μία ημέρα αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισφράγισε την, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, προσάρτηση περιοχών που αναλογούν στο 15% του εδάφους της Ουκρανίας, διακηρύσσοντας ότι πλέον «ανήκουν για πάντα» στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Υπό την απειλή να βρεθούν περικυκλωμένα, τα συμμαχικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την πόλη Κράσνι Λιμάν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιώντας το ρωσικό όνομα της πόλης.

Η εντολή δόθηκε προς αποφυγή του χειρότερου σεναρίου για τη Μόσχα, κατά το οποίο τα ρωσικά στρατεύματα θα παγιδεύονταν στην πόλη.

Η παραδοχή ήλθε αφότου το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε βίντεο στο Twitter, στο οποίο εμφανίζονται δύο στρατιώτες να κυματίζουν τη σημαία της χώρας και να την κρεμούν σε πινακίδα που σηματοδοτεί τα όρια της πόλης.

«Ο ουκρανικός στρατός είχε και θα έχει πάντα την καθοριστική ψήφο στα σημερινά και οποιαδήποτε μελλοντικά 'δημοψηφίσματα'», σημειώνει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναφερόμενο στη διαδικασία προσάρτησης των εδαφών του, η οποία καταδικάζεται διεθνώς.

Ο ουκρανικός στρατός νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως «περικύκλωσε» πολλές χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στη Λιμάν, ενώ ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας Λουχάνσκ, Σέρχιι Γκαϊντάι, προειδοποιούσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται «στο καζάνι» της Λιμάν «έχουν τρεις επιλογές: Να φύγουν, να πεθάνουν όλοι μαζί ή να παραδοθούν».

Ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, Σέρχιι Τσερεβάτγκι, είχε δηλώσει σχετικά με τη μάχη για τη Λιμάν, ότι η πόλη είναι καίριας σημασίας διότι αποτελεί το επόμενο βήμα προς την ανάκτηση του ελέγχου στο Ντονμπάς. Κατά τον ίδιο, δίνει την ευκαιρία στον ουκρανικό στρατό να κινηθεί προς την Κρεμίνα και το Σεβεροντονέτσκ, ενώ είναι ιδιαίτερη σημασίας και από ψυχολογικής άποψης προς ενίσχυση του ηθικού του ουκρανικού στρατού.

Διαβάστε επίσης

Προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών από τη Ρωσία: Τι σημαίνει για την Ουκρανία και τη Δύση

Καντίροφ: Ζητά χτύπημα με πυρηνικά μικρής ισχύος

Εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο ισχυρός ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ -ο οποίος έχε ήδη επικρίνει τους στρατιωτικούς χειρισμούς της Μόσχας στο μέτωπο- δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους Ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ γράφει:

«Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Ο Καντίροφ έχει ήδη το προηγούμενο διάστημα υπονοήσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να μη γνώριζε την πραγματική κατάσταση επί του πεδίου, τονίζοντας ότι έχουν γίνει λάθη και προειδοποιώντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στη στρατηγική.

Μπορέλ: «Σχεδόν αδύνατος» ο τερματισμός του πολέμου μετά την προσάρτηση

Η προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας καθιστά «σχεδόν» αδύνατο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εκτίμησε, εν τω μεταξύ, σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την προσάρτηση των επαρχιών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα στο ρωσικό έδαφος καθιστά «πολύ πιο δύσκολο, σχεδόν αδύνατο τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε ο Μπορέλ σήμερα, Σάββατο, μιλώντας στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTVE.

«Η Ρωσία χάνει» τον πόλεμο, ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Έχει χάσει σε πολιτικούς και ηθικούς όρους», αλλά «η Ουκρανία δεν έχει ακόμη κερδίσει», επεσήμανε ο Μπορέλ σε ομιλία του που εκφώνησε λίγο αργότερα σε φόρουμ στην Λα Τόσα της Γαλικίας, όπου υπερασπίστηκε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα η ΕΕ και τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει στο Κίεβο.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό» και «να κάνουμε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τους λόγους και τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου», τόνισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η Βραζιλία και η Ινδία απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίσματος το οποίο καταδίκαζε την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν «έναν κήπο» που «περιστοιχίζεται από ζούγκλα». Και προειδοποίησε ότι «αν δεν θέλουμε η ζούγκλα να εισβάλει στον κήπο, [...] θα πρέπει να εμπλακούμε», καλώντας την Ευρώπη να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες. «Δεν πρόκειται για ένα καπρίτσιο [...] είναι αναγκαίο, απαραίτητο για την επιβίωση», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ