ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη οι εκλογές στη Βραζιλία - Μετωπική για Λούλα-Μπολσονάρου

Σε εξέλιξη οι εκλογές στη Βραζιλία - Μετωπική για Λούλα-Μπολσονάρου
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι ελπίζει να δει τη χώρα του «να επιστρέφει στην κανονικότητα», εφόσον κερδίσει AP Photo/Andre Penner

Στις κάλπες προσέρχονται οι Βραζιλιάνοι για τις προεδρικές εκλογές, που αποτελούν crash test τόσο για τους υποψηφίους Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Ζαΐχ Μπολσονάρου, όσο και για τη διαδικασία καθ' αυτήν.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ψήφισε σήμερα λίγη ώρα αφού άνοιξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και δήλωσε ότι ελπίζει να δει τη χώρα του «να επιστρέφει στην κανονικότητα», εφόσον κερδίσει.

«Δεν θέλουμε μίσος, διχόνοια. Θέλουμε μια ειρηνική χώρα», υπογράμμισε ο 76χρονος Λούλα, φαβορί των εκλογών έναντι του απερχόμενου δεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Από την πλευρά του, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, ο Μπολσονάρου σχολίασε ότι «οι καθαρές εκλογές πρέπει να γίνουν σεβαστές».

«Αν οι εκλογές είναι καθαρές, κανένα πρόβλημα. Ας κερδίσει ο καλύτερος», επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας), για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με συνολικά 156 εκατομμύρια Βραζιλιάνους να καλούνται να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας.

Ο Λούλα είναι πιθανό να ανακηρυχθεί νικητής ήδη από αυτόν τον γύρο, αλλά ο Μπολσονάρου απειλεί εδώ και μήνες ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, αν αυτές δεν είναι «διαφανείς».

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Datafolha, ο Λούλα θα εξασφαλίσει το 50% των ψήφων (εξαιρουμένων άκυρων και λευκών) έναντι 36% του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου. Προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος στον πρώτο γύρο, ο νικητής πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον μία ψήφο πάνω από τις μισές έγκυρες (50%). Σε κάθε άλλη περίπτωση, η αναμέτρηση οδηγείται σε επαναληπτικό γύρο στις 30 Οκτωβρίου.

Στην πρόθεση ψήφου, ο Λούλα συγκεντρώνει 48% έναντι 34% του Μπολσονάρου, με περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 12.800 ψηφοφόρων την Παρασκευή και το Σάββατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ