ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Προεδρική νίκη του Λούλα ντα Σίλβα δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Βραζιλία: Προεδρική νίκη του Λούλα ντα Σίλβα δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι ελπίζει να δει τη χώρα του «να επιστρέφει στην κανονικότητα», εφόσον κερδίσει AP Photo/Matias Delacroix

Νίκη του αριστερού πρώην προέδρου Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έναντι του απερχόμενου Ζαΐχ Μπολσονάρου δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία.

Παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, με 150 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, τα εκλογικά αποτελέσματα λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης χάρη στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας.

Μετά την καταμέτρηση μόλις του 0,1% των μηχανών ψηφοφορίας, ο πρώην πρόεδρος Λούλα συγκεντρώνει το 51% των εγκύρων ψηφοδελτίων έναντι 37% για τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής.

Εάν όντως κερδίσει με πάνω από το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων, κάτι που αρκετοί δημοσκόποι είχαν εκτιμήσει προεκλογικά πως είναι μέσα στις δυνατότητές του, μπορεί να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο.

Οι Βραζιλιάνοι ψήφισαν την Κυριακή στον πρώτο γύρο των πιο πολωμένων εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες, με τον Ζαΐχ Μπολσονάρου να απειλεί εδώ και μήνες ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, αν αυτές δεν είναι «διαφανείς».

Ο Λούλα είχε σταθερό προβάδισμα εδώ και μήνες, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, όμως το ενδεχόμενο άρνησης του Μπολσονάρου να αποδεχθεί πιθανή ήττα του έχει δημιουργήσει φόβους για θεσμική κρίση ή μετεκλογική βία.

Ένα μήνυμα που προβλήθηκε στο άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο πριν από την ψηφοφορία έγραφε: «Ειρήνη στις εκλογές».

Αν τελικά δεν κερδίσει κανένας υποψήφιος περισσότερες από τις μισές ψήφους, μετά την αφαίρεση των λευκών και των άκυρων ψηφοδελτίων, Λούλα και Μπολσονάρου θα μονομαχήσουν στις 30 Οκτωβρίου στο δεύτερο γύρο, παρατείνοντας μια έντονη προεκλογική εκστρατεία.

Ο Μπολσονάρου έχει απειλήσει ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, αφού διατύπωσε αβάσιμους ισχυρισμούς για νοθεία, κατηγορώντας τις εκλογικές αρχές ότι συνωμοτούν εναντίον του και προτείνοντας να κάνει μια παράλληλη καταμέτρηση ψήφων ο στρατός, κάτι που ο τελευταίος αρνήθηκε.

Μια αποφασιστική νίκη του Λούλα σήμερα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες η μετάβαση να είναι πολυτάραχη. Επικριτές του Μπολσονάρου λένε πως άλλος ένας μήνας επιθέσεών του στη δημοκρατική διαδικασία μπορεί να υποκινήσει κοινωνική αναταραχή, όπως η επίθεση που έγινε το 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπολσονάρου έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, εφόσον η ψηφοφορία είναι «καθαρή και διάφανη», χωρίς να προσδιορίζει οποιαδήποτε κριτήρια.

Οι Βραζιλιάνοι ψήφισαν επίσης την Κυριακή για τα 513 μέλη της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, για το ένα τρίτο των 81 μελών της Γερουσίας και για κυβερνήτες και κοινοβούλια πολιτειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ