ΚΟΣΜΟΣ

Στη Λιβύη σήμερα ο Τσαβούσογλου και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι για εκχώρηση της λιβυκής «ΑΟΖ»

Στη Λιβύη σήμερα ο Τσαβούσογλου και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι για εκχώρηση της λιβυκής «ΑΟΖ»
Στην Τρίπολη σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP Photo/Khalil Hamra

Σειρά διαβουλεύσεων θα έχει σήμερα η Τουρκία με Λιβύη, καθώς μεγάλο τμήμα του υπουργικού της συμβουλίου φτάνει σήμερα στη χώρα με τουρκικές διαρροές να μιλούν για υπογραφή συμφώνου αναφορικά με τη λιβυκή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.  

Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, Εμπορίου Μεχμέτ Μους καθώς και ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας και ο Ιμπραχίμ Καλί Προεδρικός Σύμβουλος, θα μεταβούν στην Λιβύη για επίσημη επίσκεψη την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, προβλέπεται να συζητηθεί η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη και οι εκλογές σε αυτό το πλαίσιο, να επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης, και να ανταλλαγούν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα.

Παρότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν κάνει κάποια αναφορά, τουρκικές διαρροές μιλούν για εκχώρηση της Λιβυκής «ΑΟΖ» κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Τρίπολη.

Όπως σημειώνεται, «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί η διμερής συμφωνία για τη μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία από τουρκικές εταιρείες για την Εκμετάλλευση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ