ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Υπό «πλήρη έλεγχο» η Λιμάν - Με άμεση απάντηση στις πυρηνικές απειλές προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Ουκρανία: Υπό «πλήρη έλεγχο» η Λιμάν - Με άμεση απάντηση στις πυρηνικές απειλές προειδοποιούν οι ΗΠΑ
Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία «οι επιτυχίες των στρατιωτών μας δεν περιορίζονται στο Λιμάν» AP Photo/Inna Varenytsia

Την επιτυχία των Ουκρανών στρατιωτών στην ανακατάληψη της πόλης Λιμάν εξήρε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία έχει «εκκαθαρίσει πλήρως» τις ρωσικές δυνάμεις από την ανατολική αυτή πόλη, μια ημέρα αφότου η Μόσχα παραδέχτηκε ότι τα στρατεύματά της αποσύρθηκαν αφού είχαν περικυκλωθεί.

«Η ιστορία της απελευθέρωσης του Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ έχει γίνει τώρα η δημοφιλέστερη στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά οι επιτυχίες των στρατιωτών μας δεν περιορίζονται στη Λιμάν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε την πόλη Λίμαν ως στρατηγικής σημασίας, λόγω της «κομβικής διέλευσης του δρόμου πάνω από τον ποταμό Σίβερσκι Ντόνετς, πίσω από τον οποίο η Ρωσία προσπαθεί να εδραιώσει τις άμυνές της».

Ο Oυκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε πράξη ρωσικής τρομοκρατίας την απαγωγή του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

«Είναι άλλη μία περίπτωση ξεκάθαρης πράξης ρωσικής τρομοκρατίας, για την οποία το τρομοκρατικό κράτος πρέπει να τιμωρείται όλο και σκληρότερα», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά το νυκτερινό του βιντεομήνυμα.

Ρωσική περίπολος αιχμαλώτισε τον Ιχορ Μουράτοφ την Παρασκευή και το οδήγησε σε άγνωστη τοποθεσία, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του ουκρανικού σταθμού. Το γεγονός επιβεβαίωσε και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Πετρέους: Θα απαντήσουμε με καταστροφές

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα καταστρέψουν τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα βυθίσουν το στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε την Κυριακή ο πρώην διευθυντής της CIA και απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους.

Αν και δεν έχει συζητήσει με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν για το ενδεχόμενο αμερικανικής αντίδρασης, σε δηλώσεις του στο ABC News είπε πως θεωρεί ότι μια πυρηνική επίθεση από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα πυροδοτούσε μια απάντηση του ΝΑΤΟ καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ.

«Δεν θέλεις, πάλι, μια πυρηνική κλιμάκωση εδώ. Αλλά πρέπει να δείξεις ότι με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», είπε ο Πετρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ