ΚΟΣΜΟΣ

Το υποβρύχιο Belgorod «κινητοποιεί» ο Πούτιν για τον πυρηνικό εκφοβισμό της Δύσης

Το υποβρύχιο Belgorod «κινητοποιεί» ο Πούτιν για τον πυρηνικό εκφοβισμό της Δύσης
Τα ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια «Prince Vladimir» και «Yekaterinburg» στη ναυτική βάση του Γκαζίγεβο Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας για τις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ουκρανίας και της σταθερής τακτικής πυρηνικού εκφοβισμού, ιδιαίτερη έκταση έχει λάβει τις τελευταίες ώρες δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica αναφορικά με τις κινήσεις του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου K-329 Belgorod.

Επικαλούμενη ενημέρωση του ΝΑΤΟ προς τους σημαντικότερους συμμάχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι το ρωσικό υποβρύχιο βρίσκεται στα νερά της Αρκτικής και υπάρχει ο φόβος ότι αποστολή του είναι να δοκιμάσει για πρώτη φορά την τορπίλη Poseidon, η οποία θεωρείται ικανή να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή σε απόσταση δέκα χιλιάδων χιλιομέτρων και στη συνέχεια να εκρήγνται κοντά στην ακτή προκαλώντας ραδιενεργό «τσουνάμι».

Η τορπίλη Poseidon -μήκους 24 μέτρων με πυρηνική κεφαλή πιθανώς δύο μεγατόνων- συχνά χαρακτηρίζεται ως το «όπλο της Αποκάλυψης». Είναι -θεωρητικά- ικανή να προκαλέσει ραδιενεργό κύμα που μπορεί να εξαλείψει μητροπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες, και διαφεύγει από τα ραντάρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ειδικοί εξηγούν ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, που υπάρχουν από τη δεκαετία του 1960. Η Ουάσινγκτον έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο δορυφόρων με αισθητήρες υπερύθρων ακριβώς για να εντοπίσουν την εκτόξευση ρωσικών πυραύλων. Όμως οι δορυφόροι δεν «βλέπουν» τι συμβαίνει στα βάθη της θάλασσας. Η υπερ-τορπίλη σχεδιάστηκε για να εκπέμπει πολύ λίγη θερμότητα και να «ταξιδεύει» αθόρυβα με πάνω από εκατό χιλιόμετρα την ώρα.

Με μήκος 184 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα, το Belgorod μπορεί να κινείται υποβρυχίως με ταχύτητα περίπου εξήντα χιλιομέτρων την ώρα και με σχεδόν απεριόριστη αυτονομία. Εκτιμάται ότι μπορεί να παραμείνει στο βυθό 120 ημέρες χωρίς να επιστρέψει στην επιφάνεια. Οι έλικες θεωρούνται επίσης καινοτόμες επειδή έχουν σχεδιαστεί για να ξεφεύγουν από το σόναρ.

Το υποβρύχιο K-329 Belgorod θεωρείται το πρωτότυπο της νέας έννοιας του πολέμου που συνέλαβαν οι ναύαρχοι του Πούτιν τα τελευταία χρόνια, μετά την επιστροφή της έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρουσιάστηκε από το Κρεμλίνο το 2018 ως ένα από τα μέσα που θα αποκαταστήσει τη στρατηγική υπεροχή της Ρωσίας.

Μη διαθέτοντας μεγάλα αεροπλανοφόρα και καταδρομικά για να ανταγωνιστούν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, οι Ρώσοι έχουν επικεντρωθεί στα υποβρύχια. Από τη δεκαετία του '90, ο σκελετός ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου που δεν ολοκληρώθηκε παρέμενε στα ναυπηγεία, και το 2019 ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την τροποποίησή του ώστε να καταστεί η κινητήρια δύναμη των υποβρύχιων drone και μίνι-υποβρυχίων, ικανών να επιχειρούν σε βάθη όπου κανένα σκάφος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κατέλθει.

Τις τελευταίες ημέρες, έχει γίνει συχνά αναφορές στο Belgorod σε αναλύσεις σχετικά με τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική, καθώς αυτή είναι μία από τις δραστηριότητες για τις οποίες σχεδιάστηκε. Όμως οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν βέβαιο ότι δεν έφυγε ποτέ από τη Λευκή Θάλασσα.

Η υπόθεση που κάνουν, και στην οποία αναφέρεται το εσωτερικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, είναι ότι έχει κινηθεί στα νερά της Αρκτικής για μία σειρά μυστικών δοκιμών. Πιθανολογείται συγκεκριμένα τι θα προχωρήσει σε δοκιμή της τορπίλης Poseidon στη Θάλασσα του Κάρα.

Η ανάπτυξη της τορπίλης Poseidon συνεχίζεται εδώ και χρόνια, με δύσπιστες εκτιμήσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ. Υποτίθεται ότι ορισμένες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν ήδη από το 2015, αλλά δεν υπήρξαν ποτέ εκτοξεύσεις από το Belgorod.

Λίγοι πιστεύουν ότι η υπερ-τορπίλη θα μπορούσε να είναι ήδη επιχειρησιακή. Ωστόσο, ακόμη και η απλή ανακοίνωση της δοκιμής θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να επιδείξει μια μοναδική ικανότητα στη διελκυστίνδα με τη Δύση: Ένα όπλο ενάντια στο οποίο δεν υπάρχουν άμυνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ