ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική πυρηνική δοκιμή στα σύνορα της Ουκρανίας αναμένει το ΝΑΤΟ - «Ζυγίζει» επιλογές ο Πούτιν

Ρωσική πυρηνική δοκιμή στα σύνορα της Ουκρανίας αναμένει το ΝΑΤΟ - «Ζυγίζει» επιλογές ο Πούτιν
Τις επόμενες κινήσεις του φέρεται να «ζυγίζει» ο Βλαντιμίρ Πούτιν Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

«Μήνυμα» προς τη Δύση ότι δεν μπλοφάρει στις απειλές του ότι μπορεί να καταφύγει στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής προς «υπεράσπιση» των προσταρτημένων ουκρανικών εδαφών φέρεται να ετοιμάζεται να στείλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τους συμμάχους ότι σχεδιάζεται η διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής στα σύνορα με την Ουκρανία, βάσει δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας The Times -με τους σχετικούς φόβους να ενισχύσουν οι πληροφορίες ότι τρένο που μεταφέρει εξοπλισμό για πυρηνικά όπλα κινείται προς την Ουκρανία.

Σε συνέχεια δημοσιεύματος της Telegraph ότι τρένο που ανήκει στη μυστική μεραρχία πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας κινείται προς το μέτωπο της Ουκρανίας, οι Times ανέφεραν ότι το ΝΑΤΟ φέρεται να έχει ενημερώσει τα κράτη-μέλη περί σχεδιαζόμενης πυρηνικής δοκιμής στα σύνορα.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα των Times, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θέλει να συμμετέχει σε αυτό που χαρακτήρισε ως «ασκήσεις της Δύσης στην πυρηνική ρητορική».

«Τα μέσα ενημέρωσης της Δύσης, πολιτικοί της Δύσης και αρχηγοί κρατών εμπλέκονται σε πολλές ασκήσεις πυρηνικής ρητορικής. Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτό», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Τους φόβους ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να καταφύγει όντως σε πυρηνικό πλήγμα -ενόσω χάνει διαρκώς έδαφος στο μέτωπο της Ουκρανίας και πλέον δεν έλεγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις προσαρτημένες περιφέρειες- ενίσχυσαν πλάνα, που μεταδόθηκαν στο φιλορωσικό κανάλι Rybar στο Telegram, και δείχνουν ένα τεράστιο κονβόι με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλο εξοπλισμό επάνω σε βαγόνια τρένου που εντοπίστηκε να κινείται στην κεντρική Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Κόνραντ Μουζίκα, αμυντικό αναλυτή ειδικό στην Ουκρανία, το τρένο ανήκει στη μυστική μεραρχία πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, η οποία υπάγεται στη 12η Διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, και είναι «αρμόδια για πυρομαχικά για πυρηνικά όπλα, την αποθήκευση και διατήρησή τους».

Ο ίδιος επισήμανε πως ενδέχεται να πρόκειται για «μήνυμα προς τη Δύση ότι η Μόσχα κλιμακώνει» -αναφερόμενος στην ανοιχτή προειδοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει χρήση πυρηνικών για να προστατεύσει τα εδάφη που προσάρτησε κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Εντούτοις, ο ειδικός επισήμανε ότι το βίντεο που κυκλοφόρησε σε καμία περίπτωση δεν υποδεικνύει «προετοιμασίες» για πυρηνικό χτύπημα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, και μέσα στο κλίμα γενικευμένης ανησυχίας και πυρηνικού εκφοβισμού εκ μέρους της Ρωσίας, πυκνώνουν δημοσιεύματα αναφορικά με τις κινήσεις Πούτιν στην περίπτωση που όντως διατάξει πυρηνικό πλήγμα.

Το κανάλι General SVR αναφέρει ότι έχει καθοριστεί το καταφύγιο -μακριά από τη Μόσχα, και ασφαλές από πιθανά αντίποινα της Δύσης- από θα μετέβαιναν ο Πούτιν, η οικογένειά του και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι (έχει καταρτιστεί, κατά την ίδια πηγή, και η σχετική λίστα όσων θα συνοδεύσουν τον Πούτιν). Είναι ήδη γνωστό πως ο Ρώσος πρόεδρος διαθέτει αρκετά καταφύγια στη Σιβηρία.

Το υποβρύχιο Belgorod «επιστρατεύει» ο Πούτιν

Τη γενικευμένης ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ουκρανίας έχουν εντείνει και οι πληροφορίες αναφορικά με τις κινήσεις του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου K-329 Belgorod.

Επικαλούμενη ενημέρωση του ΝΑΤΟ προς τους σημαντικότερους συμμάχους, η εφημερίδα La Repubblica έχει αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι το ρωσικό υποβρύχιο βρίσκεται στα νερά της Αρκτικής και υπάρχει ο φόβος ότι αποστολή του είναι να δοκιμάσει για πρώτη φορά την τορπίλη Poseidon, η οποία θεωρείται ικανή να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή σε απόσταση δέκα χιλιάδων χιλιομέτρων και στη συνέχεια να εκρήγνυται κοντά στην ακτή προκαλώντας ραδιενεργό «τσουνάμι».

Η τορπίλη Poseidon -μήκους 24 μέτρων με πυρηνική κεφαλή πιθανώς δύο μεγατόνων- συχνά χαρακτηρίζεται ως το «όπλο της Αποκάλυψης». Είναι -θεωρητικά- ικανή να προκαλέσει ραδιενεργό κύμα που μπορεί να εξαλείψει μητροπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες, και διαφεύγει από τα ραντάρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ειδικοί εξηγούν ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, που υπάρχουν από τη δεκαετία του 1960. Η Ουάσινγκτον έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο δορυφόρων με αισθητήρες υπερύθρων ακριβώς για να εντοπίσουν την εκτόξευση ρωσικών πυραύλων. Όμως οι δορυφόροι δεν «βλέπουν» τι συμβαίνει στα βάθη της θάλασσας. Η υπερ-τορπίλη σχεδιάστηκε για να εκπέμπει πολύ λίγη θερμότητα και να «ταξιδεύει» αθόρυβα με πάνω από εκατό χιλιόμετρα την ώρα.

Με μήκος 184 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα, το Belgorod μπορεί να κινείται υποβρυχίως με ταχύτητα περίπου εξήντα χιλιομέτρων την ώρα και με σχεδόν απεριόριστη αυτονομία. Εκτιμάται ότι μπορεί να παραμείνει στο βυθό 120 ημέρες χωρίς να επιστρέψει στην επιφάνεια. Οι έλικες θεωρούνται επίσης καινοτόμες επειδή έχουν σχεδιαστεί για να ξεφεύγουν από το σόναρ.

Το υποβρύχιο K-329 Belgorod θεωρείται το πρωτότυπο της νέας έννοιας του πολέμου που συνέλαβαν οι ναύαρχοι του Πούτιν τα τελευταία χρόνια, μετά την επιστροφή της έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρουσιάστηκε από το Κρεμλίνο το 2018 ως ένα από τα μέσα που θα αποκαταστήσει τη στρατηγική υπεροχή της Ρωσίας.

Μη διαθέτοντας μεγάλα αεροπλανοφόρα και καταδρομικά για να ανταγωνιστούν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, οι Ρώσοι έχουν επικεντρωθεί στα υποβρύχια. Από τη δεκαετία του '90, ο σκελετός ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου που δεν ολοκληρώθηκε παρέμενε στα ναυπηγεία, και το 2019 ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την τροποποίησή του ώστε να καταστεί η κινητήρια δύναμη των υποβρύχιων drone και μίνι-υποβρυχίων, ικανών να επιχειρούν σε βάθη όπου κανένα σκάφος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κατέλθει.

Τις τελευταίες ημέρες, έχει γίνει συχνά αναφορές στο Belgorod σε αναλύσεις σχετικά με τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική, καθώς αυτή είναι μία από τις δραστηριότητες για τις οποίες σχεδιάστηκε. Όμως οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν βέβαιο ότι δεν έφυγε ποτέ από τη Λευκή Θάλασσα.

Η υπόθεση που κάνουν, και στην οποία αναφέρεται το εσωτερικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, είναι ότι έχει κινηθεί στα νερά της Αρκτικής για μία σειρά μυστικών δοκιμών. Πιθανολογείται συγκεκριμένα τι θα προχωρήσει σε δοκιμή της τορπίλης Poseidon στη Θάλασσα του Κάρα.

Η ανάπτυξη της τορπίλης Poseidon συνεχίζεται εδώ και χρόνια, με δύσπιστες εκτιμήσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ. Υποτίθεται ότι ορισμένες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν ήδη από το 2015, αλλά δεν υπήρξαν ποτέ εκτοξεύσεις από το Belgorod.

Λίγοι πιστεύουν ότι η υπερ-τορπίλη θα μπορούσε να είναι ήδη επιχειρησιακή. Ωστόσο, ακόμη και η απλή ανακοίνωση της δοκιμής θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να επιδείξει μια μοναδική ικανότητα στη διελκυστίνδα με τη Δύση: Ένα όπλο ενάντια στο οποίο δεν υπάρχουν άμυνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ