ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν υπέγραψε το νόμο για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας

Ο Πούτιν υπέγραψε το νόμο για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας
Στο εξής ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προσπάθεια ανακατάληψης των εν λόγω περιοχών από τους Ουκρανούς ως επίθεση κατά της Ρωσίας Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Την υπογραφή του στο νομοθέτημα για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία έβαλε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τα ψευδο-δημοψηφίσματα που έγιναν στο Ντονέτσκ, στο Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, όπως μεταδίδει το CNNi.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέκταση του ρωσικού εδάφους εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα. Τα εδάφη που προσαρτώνται υπερβαίνουν το 15% του συνολικού εδάφους της Ουκρανίας.

Η προσάρτηση των εν λόγω περιοχών αποτελεί μια προσπάθεια της Μόσχας να εδραιώσει την παρουσία και τον έλεγχό της στις εν λόγω περιοχές, σε μια περίοδο που συνεχώς χάνει εδάφη στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν επικαλείται τη «βούληση» των κατοίκων των κατεχόμενων περιοχών ισχυριζόμενος ότι οι ίδιοι επιθυμούν να ανήκουν στη Ρωσία όπως έδειξαν και τα «δημοψηφίσματα», τα οποία αξίζει να σημειωθεί πως έγιναν υπό την απειλή όπλων.

Τα εν λόγω δημοψηφίσματα δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, με αρκετά κράτη να τα απορρίπτουν ως ψευδή.

Σε κάθε περίπτωση, στο εξής ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προσπάθεια ανακατάληψης των εν λόγω περιοχών από τους Ουκρανούς ως επίθεση κατά της χώρας του και της κυριαρχίας της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόσχα δεν ελέγχει απόλυτα τις τέσσερις περιοχές ενώ χάνει συνεχώς εδάφη στα νότια και τα ανατολικά της Ουκρανίας.

Σε κάποιες περιοχές, όπως στη Χερσώνα, οι απώλειες εδαφών προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.

Επίσης η Ρωσία δεν έχει καθορίσει επακριβώς τα σύνορα των περιοχών που επιδιώκει να προσαρτήσει. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σχετικά τη Δευτέρα πως «θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τους τοπικούς πληθυσμούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ