ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Λευκός Οίκος: Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ AP Photo/Evan Vucci

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, παρά τις σχετικές απειλές και προειδοποιήσεις από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έριξε πρόσφατα «λάδι στη φωτιά» του πολέμου στην Ουκρανία, με την κήρυξη μερικής επιστράτευσης και τις προειδοποιήσεις περί χρήσης πυρηνικών όπλων προς «υπεράσπιση» των εδαφών που ενσωματώνει στη Ρωσική Ομοσπονδία κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά το ζήτημα των πυρηνικών όπλων [...] αλλά θέλω να δηλώσω ότι δεν έχουμε δει κάποιον λόγο προκειμένου να προσαρμόσουμε τη στάση μας ως προς τα πυρηνικά, ούτε έχουμε κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει άμεσα χρήση πυρηνικών όπλων», είπε η Ζαν-Πιερ στους δημοσιογράφους.

Με νέα παρτίδα υπερόπλων HIMARS στηρίζει ο Μπάιντεν την ουκρανική αντεπίθεση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι η Ουάσινγκτον θα παράσχει στο Κίεβο πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια συνολικού ύψους 625 εκατ. δολαρίων, στην οποία περιλαμβάνονται άλλα τέσσερα οπλικά συστήματα HIMARS, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Tζο Μπάιντεν «δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία καθώς αμύνεται απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα για όσο χρόνο χρειαστεί», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία -στην οποία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις- ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Από το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ξεχωρίζει η νέα παρτίδα HIMARS, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα ισχυρά και μεγάλης ακριβείας συστήματα εκτοξευτήρων πυραύλων διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις πρόσφατες επιτυχίες των ουκρανικών στρατευμάτων. Περιλαμβάνονται επίσης 32 πυροβόλα Howitzer, πυρομαχικά και οβίδες πυροβολικού, νάρκες και 200 τεθωρακισμένα οχήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ