ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικό RND: «Απέλαση ή Ελλάδα» το δίλημμα που θέτει η Τουρκία σε Σύρους πρόσφυγες

Γερμανικό RND: «Απέλαση ή Ελλάδα» το δίλημμα που θέτει η Τουρκία σε Σύρους πρόσφυγες
Οι Σύροι που ζουν στην Τουρκία επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να βρεθούν σύντομα σε ευρωπαϊκό έδαφος, υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπος INTIME / Αρχείου

Τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, χρησιμοποιώντας Σύρους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης στην Ελλάδα και την ΕΕ αναδεικνύει το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανία RND.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τουρκία θέτει σε Σύρους μετανάστες το δίλημμα είτε να απελαθούν στη Συρία, είτε να περάσουν απέναντί στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το RND σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα με τίτλο «Ελληνοτουρκικά σύνορα: Πότε θα ξεκινήσει το μεγάλο καραβάνι προσφύγων;» αναφέρει ότι «δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία με έτοιμες αποσκευές περιμένουν το σύνθημα για να ξεκινήσουν το ταξίδι, το οποίο μέσω Ελλάδας θα τους φέρει στην ΕΕ. Τα σχέδια για αυτή τη μαζική έξοδο έχουν ως μότο «Ένα καραβάνι από φωτάκια».

Ο ανταποκριτής του RND στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ σημειώνει: «Σύμφωνα με δημοσκόπηση τα δύο τρίτα των Τούρκων θεωρούν τους Σύρους πρόσφυγες «βάρος». Το 82% επιθυμεί να φύγουν από την Τουρκία. Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένο ότι την άνοιξη διεξάγονται προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν ‚‘σφίγγει‘ τα λουριά της μεταναστευτικής του πολιτικής. Θέλει να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, εθελοντικά όπως ισχυρίζεται. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση εντείνει τις πιέσεις υποσχόμενη ότι θα στείλει όλους τους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους μέσα σε τρία χρόνια.

Όλο και περισσότεροι Σύροι φοβούνται ότι αργά ή γρήγορα θα έρθουν αντιμέτωποι με απέλαση. Για το λόγο αυτό θέλουν το συντομότερο να ζητήσουν άσυλο στην ΕΕ. Σύροι, οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αναφέρουν ότι στην Τουρκία τους ετέθη το δίλημμα: είτε να απελαθούν στη Συρία, είτε να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Ερντογάν εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Η Αθήνα ανησυχεί τώρα για μια επανάληψη όσων διαδραματίζονταν επί εβδομάδες τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές του Έβρου. Για το λόγο αυτό ο συνοριακός φράχτης ενισχύεται και επιμηκύνεται από 37 σε 140 χιλιόμετρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ