ΚΟΣΜΟΣ

Τετ α τετ Μακρόν - Ερντογάν την Πέμπτη στην Πράγα

Τετ α τετ Μακρόν - Ερντογάν την Πέμπτη στην Πράγα
Η συνάντηση αναμένεται να γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 44 κρατών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) (Bertrand Guay, Pool via AP) / Αρχείου

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συναντηθεί αύριο, Πέμπτη (6/10), στην Πράγα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση αναμένεται να γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 44 κρατών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ), όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι έχουν ήδη συμφωνηθεί διμερείς συναντήσεις του Μακρόν με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, της Σερβίας και του Κοσόβου, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμφωνηθούν εντός των ερχόμενων ωρών και άλλες διμερείς συναντήσεις.

Όπως ανέφεραν μάλιστα, το γεγονός ότι στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΠΚ θα υπάρξουν τέσσερις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης (εκ των οποίων οι δύο θα αφορούν το ζήτημα της ειρήνης και οι άλλες δύο το ζήτημα της ενέργειας), προσφέρει τη δυνατότητα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να έχουν κάποιες, έστω σύντομες, μεταξύ τους επαφές.

Ως προς την ουσία της Συνόδου Κορυφής των «44» οι γαλλικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι είναι η πρώτη μετά την υποβολή της πρότασης για την ΕΠΚ από τον πρόεδρο Μακρόν τον Μάιο και πως ο χαρακτήρας της θα είναι σχετικώς «χαλαρός».

Ως ένα βαθμό θα είναι και αναγνωριστικού χαρακτήρα, ούτως ώστε σταδιακά να θεσμοθετηθεί ότι μία με δυο φορές τον χρόνο οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάζουν από κοινού με τους άλλους 17 Ευρωπαίους ηγέτες για θέματα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΠΚ εκτιμάται πως θα γίνει την 'Ανοιξη του 2023, κατά πάσα πιθανότητα σε χώρα εκτός της ΕΕ, με τη Βρετανία και την Μολδαβία να δηλώνουν ήδη πρόθυμες να τη φιλοξενήσουν.

Τέλος σε ό,τι αφορά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Πράγα, γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στο επίκεντρο της θα είναι το ενεργειακό, καθώς και ο συντονισμός των εθνικών πολιτικών αναφορικά με την οικονομική πτυχή της κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ