Nord Stream: Σε στοχευμένο σαμποτάζ με κρατική συμμετοχή αποδίδουν τις εκρήξεις οι γερμανικές αρχές
Ανανεώθηκε:
Σε «στοχευμένη ενέργεια σαμποτάζ» στην οποία συμμετείχαν κρατικοί παράγοντες αποδίδει τις πρόσφατες εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας BKA , σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel που επικαλείται επιστολή προς τους εκπροσώπους της βιομηχανίας.
Η BKA αναφέρει στην επιστολή ότι δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της στοιχεία σχετικά με τον αυτουργό του σαμποτάζ, αλλά δεδομένης της μεγάλης πολυπλοκότητας της εκτέλεσης της ενέργειας και τις αντίστοιχης προετοιμασίας της, η δράση κρατικού παράγοντα φαίνεται πιθανή, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel. Η BKA δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες παραπέμπουν σε σαμποτάζ, αλλά δεν σχολίασε αν κρατικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το σαμποτάζ κατά των αγωγών Nord Stream.
Η Ευρώπη ερευνά τα αίτια των εκρήξεων στους αγωγούς του δικτύου Nord Stream ανάμεσα στα χωρικά ύδατα της Δανίας και της Σουηδίας. Η Μόσχα έσπευσε να στρέψει τις κατηγορίες που κατευθύνονται εναντίον της προς την Δύση και επέμεινε ότι οι ΗΠΑ θα είχαν να κερδίσουν από κάτι τέτοιο.
Η BKA προειδοποιεί επίσης για το ενδεχόμενο νέων πράξεων σαμποτάζ κατά κρίσιμης σημασίας υποδομών στην επιστολή την οποία επικαλείται το Spiegel.
Μπορεί να υπάρξουν σαμποτάζ «σε αυξανόμενη κλίμακα ποσοτικά και, εν δυνάμει, ποιοτικά», προειδοποιεί η BKA.
Επιθέσεις μπορεί να εκδηλωθούν κατά γραμμών ηλεκτροδότησης ή αγωγών φυσικού αερίου, καθώς και κατά υπεράκτιων τερματικών σταθμών LNG ή ανεμογεννητριών, μεταξύ άλλων, αναφέρει η BKA στην επιστολή.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Nord Stream: Τα εκρηκτικά είχαν ήδη τοποθετηθεί κατά την κατασκευή του, λέει Ουκρανός ειδικός
Διαρροές Nord Stream: Εικόνες από δορυφόρο αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 20 Απριλίου Αθανασίου και Χατζηβασιλείου στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
13:13
Χίος: Ενώπιον του εισαγγελέα οι τρεις από τους επτά συλληφθέντες που κατασκεύαζαν ρουκέτες (vid)
13:09
Juilliard String Quartet: Το θρυλικό κουαρτέτο εγχόρδων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13:03
Μηταράκης: «Κινήθηκα απολύτως στο πλαίσιο του Συντάγματος – Ζητώ άμεσα την άρση της ασυλίας μου» (vid)
13:02