ΚΟΣΜΟΣ

Κυκλώνας Ίαν: Στη Φλόριντα ο Μπάιντεν - Ανακωχή με τον κυβερνήτη για χάρη των πληγέντων

Κυκλώνας Ίαν: Στη Φλόριντα ο Μπάιντεν - Ανακωχή με τον κυβερνήτη για χάρη των πληγέντων
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε χειραψία αλλά και πήρε αγκαλιά πολλούς πολίτες με τους οποίους συνομίλησε AP Photo/Evan Vucci

Την πολιτεία της Φλόριντα, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είδε το σκληρό πρόσωπο του κυκλώνα Ίαν επισκέφτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου συναντήθηκε με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του.

«Σήμερα η Αμερική ενώνεται» είπε, ο Αμερικανός πρόεδρος με εμφανή διάθεση να βάλει στην άκρη τις πολιτικές του διαφορές με τον ΝτεΣάντις.

«Σας δίνω την υπόσχεσή μου και την υπόσχεση της Αμερικής ότι δεν θα σας εγκαταλείψουμε. Θα σας συνοδεύουμε σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας η οποία θα πάρει πολύ χρόνο», διαβεβαίωσε ο 79χρονος Μπάιντεν από το Φορτ Μάγερς, μία πόλη που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον Ίαν.

«Κύριε πρόεδρε, καλώς ήρθατε στη Φλόριντα. Εκτιμάμε τη συνεργασία μας στα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης», δήλωσε ο 44χρονος ΝτεΣάντις, που συχνά εμφανίζεται ως πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνος στις προεδρικές εκλογές του 2024 και ο οποίος έχει αντιπαρατεθεί με τον Μπάιντεν σε σειρά θεμάτων, όπως τα εμβόλια κατά της covid-19, η άμβλωση και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές

Ο Λευκός Οίκος, που είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα προτού αυτή πληγεί από τον κυκλώνα Ίαν, κατηγορίας 4, έχει δεσμευθεί μεταξύ άλλων να χρηματοδοτήσει για δύο μήνες τον καθαρισμό από τα συντρίμμια και τα έκτακτα έργα ενίσχυσης των υποδομών.

Ο ΝτεΣάντις και η σύζυγός του Κέισι υποδέχθηκαν τον Τζο Μπάιντεν και την πρώτη κυρία Τζιλ στο Φορτ Μάγερς. Προηγουμένως το προεδρικό ζεύγος είχε πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε χειραψία αλλά και πήρε αγκαλιά πολλούς πολίτες με τους οποίους συνομίλησε.

Ο δήμαρχος του Φορτ Μάγερς, ο Ρέι Μέρφι, δήλωσε ότι είχε μια φιλική συζήτηση με τον Μπάιντεν και «προσπαθήσαμε να δώσουμε κουράγιο ο ένας στον άλλο» σε μια σύντομη συνομιλία την οποία κατέγραψε κατά λάθος ένα ανοικτό μικρόφωνο.

«Κανείς δεν τα βάζει με έναν Μπάιντεν» ("Nobody fucks with a Biden"), είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Και ο Μέρφι του απάντησε: «Έχετε δίκιο, γ…ώ το (…) Ακριβώς έτσι».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και πρέπει να αντιμετωπιστεί, κάτι που κάποιους Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν. «Πιστεύω ότι επιτέλους τελείωσε η συζήτηση για το αν υπάρχει κλιματική αλλαγή και αν θα πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτή», επεσήμανε.

Στους 93 οι νεκροί

Η Φλόριντα εξακολουθεί να μετρά τους νεκρούς της και να αποτιμά τις ζημιές που προκάλεσε μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχουν πλήξει τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, ως χθες έχουν καταγραφεί 93 νεκροί (89 στη Φλόριντα και 4 στη Βόρεια Καρολίνα), αν και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 100.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Φλόριντα εξακολουθούσαν να μην έχουν ρεύμα και οι αρχές επεσήμαναν ότι θα χρειαστούν μήνες και 50 δισεκ. δολάρια, ή και περισσότερο, για την ανοικοδόμηση.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν σχολίασε σχετικά με τον ΝτεΣάντις: «Έχουμε πολύ διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, αλλά εργαστήκαμε δίπλα δίπλα».

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης έχει προκαλέσει συχνά σάλο με τις δηλώσεις και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του.

Πρόσφατα έστειλε με το αεροπλάνο μετανάστες στην Ουάσινγκτον και το πολυτελές θέρετρο Μάρθας Βίνεγιαρντ, με τον Λευκό Οίκο να κάνει λόγο για έναν «σκληρό πολιτικό ελιγμό».

Ο ΝτεΣάντις επίσης ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει τη διδασκαλία σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στα δημοτικά, δημόσια σχολεία, κάτι που ενδέχεται να πλήξει τους νέους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπως καταγγέλλουν οι επικριτές του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ