ΚΟΣΜΟΣ

Τι κρύβεται πίσω από το ξαφνικό μπαράζ πυραυλικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα;

Τι κρύβεται πίσω από το ξαφνικό μπαράζ πυραυλικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα;
Η έκτη πυραυλική δοκιμή μέσα σε 12 ημέρες από τη Βόρεια Κορέα προκάλεσε αντιδράσεις South Korea Defense Ministry via AP, File

Με έξι πυραυλικές δοκιμές μέσα σε 12 ημέρες, η Βόρεια Κορέα ακονίζει τα δόντια της εκμεταλλευόμενη τη γεωπολιτική αναταραχή ανά τον κόσμο.

Την Τρίτη το πρωί εκατομμύρια κάτοικοι της βόρειας Ιαπωνίας ξύπνησαν με μια έντονη αίσθηση deja vu όταν ενημερώθηκαν ότι ένας πύραυλος με προέλευση από τη Βόρεια Κορέα ίπταται πάνω από τα κεφάλια τους.

Πέντε χρόνια νωρίτερα, είχαν αναστατωθεί δύο φορές από τις προειδοποιήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης να αναζητήσουν άσυλο μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Πιονγκγιάνγκ.

Η σημερινή νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας, ή ανατολική θάλασσα, έγινε δύο ημέρες έπειτα από παρόμοια δοκιμή, κατά την οποία πύραυλος πέρασε πάνω από τομείς της Ιαπωνίας.

Η εκτόξευση έγινε ακριβώς την ώρα που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που έγινε προχθες Τρίτη.

Αν και πέταξε πολύ πιο μακριά από τις στέγες των αγροικιών του Χοκάιντο και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, προκάλεσε εύλογη ανησυχία στους κατοίκους.

Το μήνυμα όμως που μετέφερε δεν πήγαινε στην Ιαπωνία, αλλά σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian, στον Λευκό Οίκο και τον ένοικό του, Τζο Μπάιντεν.

Όπως συμβαίνει με κάθε άλλη σημαντική επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από τη Βόρεια Κορέα, κι εδώ ο χρόνος και το πλαίσιο είναι εξίσου σημαντικά με άλλη οποιαδήποτε ένδειξη ότι τα όπλα του καθεστώτος γίνονται τεχνολογικά πιο προηγμένα– και πιο απειλητικά.

Παρατηρητές της Πιονγκγιάνγκ συμφωνούσαν τις προηγούμενες ημέρες ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, θα απέφευγε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να στρέψει το ενδιαφέρον στην περιοχή από την Κίνα –τον κύριο σύμμαχο του Βορρά και τον μεγαλύτερο δωρητή βοήθειας– καθώς ετοιμάζεται να διοργανώσει ένα σπάνιο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος. στις 16 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους η Πιονγκγιάνγκ επέλεξε αυτή τη στιγμή για να εκτοξεύσει έναν πύραυλο, που πιστεύεται ότι είναι Hwasong-12, που είναι θεωρητικά ικανός να πλήξει την επικράτεια του Γκουάμ στον Ειρηνικό των ΗΠΑ.

Ήταν μια υπενθύμιση ότι η τεχνολογία των όπλων της Βόρειας Κορέας προχωρά – δεδομένου ότι αυτός ο πύραυλος πέταξε πιο μακριά από κάθε άλλο πύραυλο μέχρι σήμερα – ως μέρος μιας ευρύτερης επίδειξης των βαλλιστικών δυνατοτήτων του καθεστώτος. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η χώρα έχει πραγματοποιήσει οκτώ εκτοξεύσεις πυραύλων μέσα σε μόλις 10 ημέρες και συνολικά 40 μέχρι στιγμής φέτος – αριθμός ρεκόρ.

Θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε τον ρόλο που παίζει η καθαρή αγανάκτηση στον χρόνο πραγματοποίησης των δοκιμών. Οι δοκιμές αυτής της εβδομάδας έρχονται αμέσως μετά την επανέναρξη των ναυτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, για τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ πιστεύει ότι αποτελούν πρόβα εισβολής και μετά από μια επίσκεψη στην κορεατική χερσόνησο από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Παγκόσμια πολιτική αστάθεια

Σε στρατηγικούς όρους, η πιο διεκδικητική συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ είναι συνέπεια της παγκόσμιας πολιτικής αστάθειας που της έδωσε την ευκαιρία να προκαλέσει τους γείτονές της χωρίς φόβο να προκαλέσει έναν νέο γύρο κυρώσεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι μόνο αποσπά την προσοχή του Τζο Μπάιντεν, αλλά άνοιξε την πόρτα σε στενότερους δεσμούς μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Μόσχας, ενώ η πρόσφατη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα στα στενά της Ταϊβάν επέτρεψε στον Βορρά να εκμεταλλευτεί τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Οι ημέρες ενότητας του 2017, όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, επέβαλε βαριές κυρώσεις στον Βορρά, είναι πλέον παρελθόν. Αυτό έγινε ξεκάθαρο τον περασμένο Μάιο, όταν η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα που επιβάλλει νέες κυρώσεις στο καθεστώς.

Αυτή η διχογνωμία σημαίνει ότι υπάρχουν πιο σοβαρές προκλήσεις στον ορίζοντα, καθώς ο Βορράς συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την Ουκρανία, την Ταϊβάν και ένα εμπόδιο Συμβούλιο Ασφαλείας για να προωθήσει το καθεστώς του ως νόμιμο πυρηνικό κράτος με την ικανότητα να στοχεύει την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ με έναν πυρηνικά οπλισμένο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο [ICBM].

Όπως σημείωσε αυτή την εβδομάδα το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, προηγούμενες ακολουθίες δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας ακολουθήθηκαν από πυρηνική δοκιμή.

Οι Αμερικανοί και οι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι επίκειται μια έβδομη πυρηνική δοκιμή, ενώ οι δορυφορικές εικόνες μιας πλήρως προετοιμασμένης τοποθεσίας δοκιμών Punggye-ri υποδηλώνουν ότι το μόνο ερώτημα τώρα είναι η πολιτική χρονική στιγμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ