ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στο Τέξας: Σε διαθεσιμότητα το σύνολο των αστυνομικών στη σχολική περιφέρεια Ουβάλντε

Μακελειό στο Τέξας: Σε διαθεσιμότητα το σύνολο των αστυνομικών στη σχολική περιφέρεια Ουβάλντε
AP Photo/Eric Gay

Η σχολική περιφέρεια Ουβάλντε του Τέξας έθεσε σε διαθεσιμότητα το σύνολο της αστυνομικής δύναμης, εν αναμονή της έκβασης της έρευνας μετά την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε τον Μάιο σε δημοτικό σχολείο και κόστισε τη ζωή σε 19 μαθητές και δύο δασκάλες.

Ο τρόπος που χειρίστηκε η αστυνομία της Ουβάλντε την υπόθεση έχει δεχθεί οξύτατες επικρίσεις, κυρίως για το γεγονός ότι 19 αστυνομικοί περίμεναν πάνω από μία ώρα σε διάδρομο, έξω από τις σχολικές αίθουσες, προτού εντέλει φτάσει και επέμβει η επιχειρησιακή ομάδα της συνοριοφυλακής, η οποία σκότωσε τον 18χρονο δράστη, Σαλβαδόρ Ράμος.

Αντί να υπάρξει άμεση επέμβαση, ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομικής δύναμης εκτίμησε ότι «υπήρχε χρόνος για να εντοπιστούν τα κλειδιά και για να έρθει μια ειδική ομάδα δράσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιηθεί η εισβολή στην σχολική τάξη».

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις ανταποκρίθηκαν στην ένοπλη επίθεση.

Η περιφέρεια, με σημερινή της ανακοινώση, έκανε γνωστο ότι αναστέλλονται όλες τις δραστηριότητες του τοπικού αστυνομικού τμήματος «για ένα χρονικό διάστημα», και πως έλαβε την εν λόγω απόφαση επειδή «οι πρόσφατες εξελίξεις αποκάλυψαν πρόσθετες ανησυχίες σχετικά με τις λειτουργίες του τμήματος».

Όπως επίσης ανέφερε, ως «αποτέλεσμα των πρόσφατων εξελίξεων», ένας αστυνομικός, ο υπαστυνόμος Μιγκέλ Ερνάντεζ, τέθηκε σε διοικητική άδεια. Ο Κεν Μιούλερ, ο διευθυντής των υπηρεσιών για τους μαθητές, τέθηκε επίσης σε διοικητική άδεια και θα συνταξιοδοτηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ