ΚΟΣΜΟΣ

Γέφυρα της Κριμαίας: «Ρωσικό δάκτυλο» βλέπει το Κίεβο - «Το φορτηγό μπήκε από τη δική τους πλευρά»

Γέφυρα της Κριμαίας: «Ρωσικό δάκτυλο» βλέπει το Κίεβο - «Το φορτηγό μπήκε από τη δική τους πλευρά»
«Στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ AP Photo

Το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, ήταν η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας , υπονόησε το Σάββατο η ουκρανική προεδρία που διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος».

«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Νωρίτερα ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε μέσω Twitter ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη.

«Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», ανέφερε ο Ποντολιάκ.

Στο μεταξύ, στη γέφυρα ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια των τρένων που είχαν διακοπεί λόγω της έκρηξης, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαχειρίστρια εταιρεία Grand Service Express. Δύο τρένα αναχώρησαν ήδη από την Κριμαία με προορισμό τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

«Τα τρένα θα περάσουν από τη γέφυρα της Κριμαίας» ανέφερε η εταιρεία στο Telegram.

Λίγο νωρίτερα η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία και για τα οχήματα.

Ο πρόεδρος Πούτιν ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να ενισχυθεί η ασφάλεια της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία καθώς και των υποδομών που εφοδιάζουν με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τη χερσόνησο αυτή, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Σε διάταγμα που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα, ο Πούτιν αναφέρει ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB θα αναλάβει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας.

Τουλάχιστον 3 νεκροί

Τρεις νεκρούς ανακοίνωσε η Ρωσία μετά την ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη μοναδική γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

«Πιστεύεται ότι ήταν επιβάτες ενός αυτοκινήτου που βρίσκονταν κοντά στο φορτηγό που εξερράγη. Τα πτώματα δύο θυμάτων, ενός άντρα και μιας γυναίκας ανασύρθηκαν ήδη από το νερό και αναγνωρίστηκαν», σύμφωνα με μία ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής ερευνών, που διερευνά το συμβάν.

Η έκρηξη στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, στις 6 το πρωί του Σαββάτου, η οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά Ρώσων στρατιωτών και πολεμικών εφοδίων μέσω της χερσονήσου σε άλλες περιοχές της Νότιας Ουκρανίας, κατέστρεψε τμήματα της οδικής σύνδεσης, με συνέπεια, η κίνηση των οχημάτων να γίνεται προς μία κατεύθυνση, ενώ καταστράφηκαν και σιδηροδρομικές γραμμές.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν τα στοιχεία του φορτηγού και του ιδιοκτήτη του που ήταν δηλωμένο στην περιοχή του Κράσνονταρ, ενώ έχουν αρχίσει οι έρευνες στην κατοικία του ιδιοκτήτη του φορτηγού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η σιδηροδρομική κίνηση στην κατεστραμμένη οδική και σιδηροδρομική γέφυρα θα αποκατασταθεί στις 20:00 σήμερα το βράδυ τοπική ώρας.

Η σκόπιμη, όπως όλα δείχνουν, δολιοφθορά στη γέφυρα αποτελεί ισχυρό πλήγμα στη διασύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία , ενώ η γέφυρα θεωρείται υποδομή καίριας σημασίας και σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Οι εικόνες από το σημείο που δείχνουν τεράστιες φλόγες και πυκνό καπνό είναι χαρακτηριστικές.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις έξι το πρωί τοπική ώρα. Σύμφωνα με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας, πρώτα ανατινάχθηκε ένα φορτηγό. Στη συνέχεια, επτά δεξαμενές καυσίμων μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας πήραν φωτιά στην παράλληλη σιδηροδρομική γέφυρα.

Διαβάστε περισσότερα:

Έκρηξη σε γέφυρα της Κριμαίας: Το προσωπικό πλήγμα στον Πούτιν και οι εισηγήσεις για αντίποινα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ