ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Καταδίκη για τις ειδεχθείς δολοφονίες 15 μεταναστών στη Λιβύη

ΟΗΕ: Καταδίκη για τις ειδεχθείς δολοφονίες 15 μεταναστών στη Λιβύη
Συνολικά 15 πτώματα μεταναστών, κάποια εξ΄αυτών απανθρακωμένα, εντοπίστηκαν σε ακτή στη Σαμπράτα, 70 χιλιόμετρα δυτικά από την Τρίπολη (AP Photo/Yousef Murad)

Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη καταδίκασε χθες Κυριακή 9 Οκτωβρίου, τις «ειδεχθείς δολοφονίες τουλάχιστον 15 μεταναστών και αιτούντων άσυλο» στη Σαμπράτα (δυτικά), καλώντας τις λιβυκές αρχές να «οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Συνολικά 15 πτώματα μεταναστών, κάποια εξ΄αυτών, απανθρακωμένα, εντοπίστηκαν την Παρασκευή (7/10) σε ακτή στη Σαμπράτα, 70 χιλιόμετρα δυτικά από την Τρίπολη. Η Σαμπράτα είναι μία πόλη από όπου αναχωρούν χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο ελπίζοντας να φθάσουν στις ακτές της Ιταλίας.

«Έντεκα απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν στο εσωτερικό δεμένου πλοιαρίου και άλλα τέσσερα με τραύματα στο εξωτερικό», θύμισε η Αποστολή μέσω Twitter.

«Αν και οι ακριβείς συνθήκες μένουν να εξιχνιαστούν, οι δολοφονίες φέρονται να ήταν αποτέλεσμα συγκρούσεων οπλισμένων αντίπαλων διακινητών», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που απηύθυνε έκκληση στις αρχές της Λιβύης να «εγγυηθούν ταχεία, ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για να προσαχθούν όλοι οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Η τραγωδία ξαναφέρνει με βάρβαρο τρόπο στο επίκεντρο «την έλλειψη προστασίας με την οποία έρχονται αντιμέτωποι στη Λιβύη οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο, καθώς και τις γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από ισχυρά δίκτυα διακινητών και εγκληματιών», στηλίτευσε η αποστολή.

Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, οι μετανάστες, που κατάγονταν κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, τουφεκίστηκαν την Πέμπτη από ένοπλους έπειτα από διαπληκτισμό ανάμεσα σε διακινητές.

Μια από τις ομάδες των διακινητών που ενεπλάκησαν κατόπιν έβαλε φωτιά στο πλοιάριο την Παρασκευή, κατά τις πληροφορίες τους.

Το χάος που ακολούθησε την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 μετέτρεψε τη Λιβύη σε ενδιάμεσο σταθμό για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, από την υποσαχάρια Αφρική, αραβικά κράτη και τη νότια Ασία, που επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας.

Βρίσκονται στο έλεος των διακινητών, όταν δεν πεθαίνουν αποπειρώμενοι τον εξαιρετικά επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου. Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι υφίστανται ανείπωτη κακομεταχείριση στη Λιβύη.

Η πολιτική κρίση στη χώρα συνεχίζεται, με δυο κυβερνήσεις υποστηριζόμενες από αντίπαλα στρατόπεδα στη δυτική και την ανατολική Λιβύη να διεκδικούν την εξουσία από τον Μάρτιο.

Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, 14.157 μετανάστες αναχαιτίστηκαν και οδηγήθηκαν πίσω στη Λιβύη, σύμφωνα με αριθμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα. Άλλοι τουλάχιστον 216 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος επιχειρώντας τον διάπλου της λεγόμενης κεντρικής οδού της Μεσογείου, ενώ 724 κηρύχθηκαν αγνοούμενοι και θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ