ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης

Ουκρανία: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης
«Προσωρινή ανακούφιση μπροστά σε μια μη βιώσιμη κατάσταση», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι. AP Photo

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, όπως ανακοίνωσε τη Κυριακή ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κάνοντας λόγο για «προσωρινή ανακούφιση μπροστά σε μια μη βιώσιμη κατάσταση».

Ο ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι ο πυρηνικός σταθμός αυτός, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αποσυνδέθηκε εντελώς από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας νέων βομβαρδισμών.

Ο πυρηνικός σταθμός βασιζόταν σε γεννήτριες για το ρεύμα που έχει ανάγκη προκειμένου να παραμένουν σε λειτουργία κάποια συστήματα ασφαλείας, όπως αυτό της ψύξης των έξι αντιδραστήρων του.

«Η ομάδα μας στη Ζαπορίζια επιβεβαίωσε ότι η εξωτερική γραμμή τροφοδοσίας που χάθηκε χθες (σ.σ. το Σάββατο) αποκαταστάθηκε και ο σταθμός επανασυνδέθηκε με το δίκτυο – μια προσωρινή ανακούφιση μπροστά σε μια μη βιώσιμη κατάσταση», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι.

«Πλέον χρειαζόμαστε μια ζώνη προστασίας» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, πρόσθεσε ο Γκρόσι, επισημαίνοντας ότι σκοπεύει να μεταβεί στη Ρωσία και να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η ζώνη».

Σημειώνεται πως νέος βομβαρδισμός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ζαπορίζια , καταστρέφοντας πολυώροφη πολυκατοικία ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν τραυματίες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών στην ομώνυμη ουκρανική περιφέρεια, ο Ολεξάντρ Σταρούχ.

«Εξαιτίας πυραυλικής επίθεσης στο κέντρο, ακόμη μια πολυώροφη πολυκατοικία καταστράφηκε», ανέφερε ο κ. Σταρούχ μέσω της πλατφόρμας Telegram. «Υπάρχουν τραυματίες», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Βομβαρδισμός τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Κυριακή κατέστρεψε πολυκατοικίες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 87, ανάμεσά τους 10 παιδιά.

Ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, πυραυλικά πλήγματα στη Ζαπορίζια είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Την 30ή Σεπτεμβρίου, 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιφέρεια της ίδιας πόλης, σε χώρο στάθμευσης, όταν έπεσε πύραυλος στο σημείο. Πέρα από έναν αστυνομικό που σκοτώθηκε, οι υπόλοιποι τριάντα ήθελαν να φθάσουν σε κάποιο τμήμα της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

Η Ζαπορίζια, η οποία ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό, είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, μιας από τις τέσσερις που προσάρτησε πρόσφατα η Ρωσία.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ελέγχουν περί το 70% της περιφέρειας.

Η βιομηχανική πόλη απέχει κάπου εξήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της χώρας —και της Ευρώπης—, που κατέχουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από τις αρχές του Μαρτίου.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στην εγκατάσταση εδώ και μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ