ΚΟΣΜΟΣ

Νέα προειδοποίηση από τη Μόσχα: Θα απαντήσουμε αν εμπλακείτε περαιτέρω στην ουκρανική σύγκρουση

Νέα προειδοποίηση από τη Μόσχα: Θα απαντήσουμε αν εμπλακείτε περαιτέρω στην ουκρανική σύγκρουση
Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε ακόμα πως ελπίζει ότι η Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες θα συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης (AP Photo/Kostiantyn Liberov, File)

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενάντια στην «αυξανόμενη εμπλοκή της Δύσης στην ουκρανική σύγκρουση», λέγοντας ότι η Μόσχα θα απαντήσει. 

Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε ακόμα πως ελπίζει ότι η Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες θα συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πρεσβευτή της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίος τη Δευτέρα προειδοποίησε την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της να μην εξοπλίσουν την Ουκρανία περαιτέρω, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να μην καταπατήσουν τις "κόκκινες γραμμές" που πλησιάζουν. Σταματήσετε να δίνετε θανατηφόρα όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Θα οδηγήσει μόνο σε νέα θύματα και καταστροφές, ενώ θα παρατείνει τη σύγκρουση περαιτέρω» δήλωσε ο Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να καταδικάσει τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας και να δεσμευτεί για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων συστημάτων αεράμυνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η ανακοίνωση δεν παρείχε πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας που συζητήθηκαν από τους δύο ηγέτες. Ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στην Ουκρανία Εθνικά Προηγμένα Συστήματα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS) που θα είναι ικανά να αναχαιτίζουν ρωσικούς πυραύλους κρουζ.

Ο Αντόνοφ είπε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να υποστηρίξει περαιτέρω τον Ζελένσκι «οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση» και αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στην Ουκρανία στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ