ΚΟΣΜΟΣ

Tagesspiegel: Ο Ερντογάν κρατά 120 Γερμανούς πολίτες για το Κουρδικό ή άσκηση κριτικής στην Τουρκία

Tagesspiegel: Ο Ερντογάν κρατά 120 Γερμανούς πολίτες για το Κουρδικό ή άσκηση κριτικής στην Τουρκία
Πολλοί Γερμανοί έχουν φυλακιστεί και άλλοι έχουν εγκλωβιστεί στην Τουρκία αφού τους έχει επιβληθεί απααγόρευση εξόδου από την χώρα AP Photo / Michael Sohn

Πάνω από 120 Γερμανούς πολίτες κρατούν οι τουρκικές Αρχές, με τους περισσότερους από τους μισούς να είναι φυλακισμένοι και στους υπόλοιπους να έχει επιβληθεί η απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την απάντηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε επερώτηση της πολιτικού του Die Linke Γκιοκάι Ακμπουλούτ, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του Tagesspiegel.

Πολλοί Γερμανοί πολίτες κρατούνται λόγω της συμμετοχής τους σε κουρδικούς συλλόγους ή της άσκησης κριτικής στην τουρκική κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι πολύ περισσότεροι Γερμανοί κρατούνται στην Τουρκία απ’ ό,τι τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ με τίλτο «Ο Erdogan κρατά 120 Γερμανούς πολίτες» της ανταποκρίτριας της εφημερίδας Tagesspiegel στην Κωνσταντινούπολη:

Ο κίνδυνος φυλακίσεων Γερμανών πολιτών στην Τουρκία σύντομα ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Το Κοινοβούλιο στην Άγκυρα εξετάζει την ψήφιση νόμου που προβλέπει τριετή φυλάκιση για τη διασπορά «ψευδών ειδήσεων».

Οι επικριτές του νομοσχεδίου κατηγορούν τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του ότι διατύπωσαν το νόμο τόσο αόριστα, ώστε σχεδόν κάθε κριτική έκφραση γνώμης μπορεί να διωχθεί.

Στην απάντησή του στην επερώτηση της Ακμπουλούτ, το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι 64 Γερμανοί κρατούνται επί του παρόντος στην Τουρκία, ενώ τον Ιούνιο ο αριθμός τους ήταν 55. Επιπλέον, 58 Γερμανοί υπόκεινται επί του παρόντος στο μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα -τον Ιούνιο ήταν 49. Σε ορισμένους Γερμανούς πολίτες δεν επετράπη καν η είσοδος στην Τουρκία.

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταγράψει 17 αρνήσεις εισόδου κατά το τρέχον έτος, ενώ τον Ιούνιο ο σχετικός αριθμός ήταν μόλις τρεις.

Η Ακμπουλούτ δήλωσε στον Tagesspiegel ότι πληροφορήθηκε από κατηγορηθέντες «ότι έλαβαν εντάλματα σύλληψης από την τουρκική Δικαιοσύνη απλώς και μόνο λόγω της δέσμευσής τους στον κουρδικό Πολιτισμό και τη γλώσσα στη Γερμανία». Επίσης, επικοινώνησαν μαζί της άνθρωποι που «συνελήφθησαν κατά την είσοδό τους στην Τουρκία και μόνον λόγω αναρτήσεών τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Οι άνθρωποι αυτοί κατηγορήθηκαν, μεταξύ άλλων, για προσβολή του Προέδρου και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και για τη συμμετοχή ή υποστήριξη οργανώσεων φερόμενων ως τρομοκρατικών στην Τουρκία».

Κατά την άποψη της Ακμπουλούτ, ο αυξανόμενος αριθμός των φυλακισμένων Γερμανών πολιτών στην Τουρκία είναι «το αποτέλεσμα της αδύναμης Εξωτερικής Πολιτικής της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας».

Τα στενά όρια στην ελευθερία της γνώμης και τη δυνατότητα άσκησης κριτικής στην Τουρκία αποτελούν εδώ και χρόνια σημείο διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

Την ώρα που η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση παραπέμπει στους ευρωπαϊκούς κανόνες, η Άγκυρα κατηγορεί τους Γερμανούς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι επιτρέπουν σε αντιπάλους της τουρκικής κυβέρνησης να δράσουν με το πρόσχημα την Ελευθερία της Γνώμης.

Οι επικριτές του Ερντογάν στην Τουρκία και διεθνή ΜΜΕ εκφράζουν φόβους ότι η πίεση σε όσους σκέφτονται διαφορετικά θα αυξηθεί πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ