ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Κακομαθημένοι οι Γερμανοί, ας φορέσουν πουλόβερ το χειμώνα - Πάρτε κεριά και σπίρτα

Σόιμπλε: Κακομαθημένοι οι Γερμανοί, ας φορέσουν πουλόβερ το χειμώνα - Πάρτε κεριά και σπίρτα
«Ικανοποίηση στη ζωή να διασκεδάζεις συνέχεια», ανέφερε ο Σόιμπλε AP Photo/Jean Francois Badias

Κακομαθημένους αποκάλεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τους Γερμανούς, συνιστώντας τους να «φορέσουν και ένα δεύτερο πουλόβερ το χειμώνα», αλλά και είναι εφοδιασμένοι με σπίρτα, κεριά και φακούς για ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος.

Ο πρώην πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου συμβούλευσε επίσης τη Δύση να μην υποχωρήσει μπροστά στις πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο είπε είναι πεπεισμένος ότι «στο τέλος θα υπολογίσει με τη λογική».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τρομοκρατηθούμε από την απειλή για χρήση πυρηνικών. Αυτό είναι και η τέχνη του να μην κάνεις κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της BILD, τονίζοντας, όπως μεταφέρει η ΕΡΤ ωστόσο, ότι η χρήση πυρηνικών αποτελεί «κόκκινη γραμμή» την οποία το τελευταίο διάστημα o Βλαντίμιρ Πούτιν «ξύνει» με τις απειλές του.

«Δεν θα ήθελα να είμαι καγκελάριος αυτή την εποχή και να φέρω το βάρος αυτής της απόφασης. Αλλά ένα είναι σαφές, αν υποχωρήσεις μία φορά, θα υποχωρείς πάντα. Και πάντα είχα στη ζωή μου καλά αποτελέσματα λέγοντας “Όχι, δεν θα με εκβιάσουν”», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «αυτό δεν είναι πλέον τόσο μη ρεαλιστικό» προσθέτοντας:

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, όπου ο Πούτιν πρέπει με οδυνηρό τρόπο να καταλάβει ότι ο στρατός του δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο αποτελεσματικός όσο πίστευε».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, «θα μπορούσαμε να πούμε: “Πούτιν, άστο! Θα πληρώσεις πολύ υψηλό τίμημα!”. Αλλά πρέπει να στοιχηματίσουμε ότι στο τέλος ο Πούτιν θα τα υπολογίσει με τη λογική. Μέχρι τώρα φαίνεται να υπολογίζει ότι θα κάνουμε όλοι εμείς πίσω υπό τις απειλές του. Δεν επιτρέπεται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι και δική μας υπόθεση», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι Γερμανοί δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί, παρά τις τρομερές επιπτώσεις του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών ενέργειας.

«Οι Γερμανοί ας φορέσουν και ένα δεύτερο πουλόβερ»

Ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ακόμη ότι το κράτος δεν μπορεί να απαλλάξει όλους από τα επιπλέον βάρη, αλλά θα πρέπει να βοηθήσει εκείνους οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη. «Στους άλλους θα πρέπει να πούμε: Εν ανάγκη, ας μην πας μια φορά διακοπές», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για τον κίνδυνο «να πιστεύουμε ότι το κράτος είναι κάτι που πρέπει απλώς να παρέχει στους πολίτες του όλο και περισσότερα, ένα είδος σούπερ μάρκετ στο οποίο οι πολίτες είναι κυνηγοί προσφορών». Τόνισε επίσης ότι δεν αποτελεί βιώσιμη κατάσταση να πιστεύουν οι πολίτες ότι το κράτος μπορεί να κάνει τα πάντα.

Ερωτώμενος σχετικά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε ακόμη ότι η γερμανική κοινωνία είναι κακομαθημένη. «Και εγώ επίσης», ομολόγησε. «Αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον κίνδυνο να συνεχίσουν τα πράγματα για πάντα έτσι. Οι Γερμανοί θα πρέπει και πάλι να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια», τόνισε και δήλωσε ανήσυχος από το γεγονός, όπως είπε, ότι όλο και περισσότεροι Γερμανοί προτιμούν να εργάζονται όλο και λιγότερο. «Παντού υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και η εμπειρία μου είναι ότι δεν είναι ικανοποίηση στη ζωή να διασκεδάζεις συνέχεια», ανέφερε.

«Πολλοί Γερμανοί θα πρέπει να παγώσουν αυτόν τον χειμώνα», επισήμανε στον κ. Σόιμπλε ο δημοσιογράφος, για να πάρει την απάντηση:

«Τότε απλά ας φορέσουν ένα πουλόβερ. Ή ίσως και ένα δεύτερο πουλόβερ. Δεν πρέπει να γκρινιάζουμε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλά δεν είναι αυτονόητα», ούτε καν το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο, όπως είπε, μπορεί κάποιες φορές να διακοπεί. «Για αυτό θα πρέπει να έχουμε πάντα στο σπίτι μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό».

Η συνέντευξη έκλεισε πάντως αισιόδοξα, με τον κ. Σόιμπλε να λέει ότι πάντα βρίσκει λόγους για να γελάσει. «Το γέλιο είναι δωρεάν και χαλαρωτικό. Δεν έχουμε λόγο να τα παρατήσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ