ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ διπλασιάζει την παρουσία του σε Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα

Πόλεμος Ουκρανία - Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ διπλασιάζει την παρουσία του σε Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα
«Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης. Αλλά η υποστήριξή μας παίζει καθοριστικό ρόλο» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γ.γ. της Συμμαχίας AP Photo / Olivier Matthys

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεσμεύτηκε ότι η Συμμαχία θα συνεδριάσει για να «ενισχύσει και να υποστηρίξει» την Ουκρανία εντός της εβδομάδας, ενώ ανακοίνωσε το διπλασιασμό των δυνάμεων στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα μετά το «σαμποτάζ», όπως το χαρακτήρισε, στους αγωγούς Nord Stream.

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης. Αλλά η υποστήριξή μας παίζει καθοριστικό ρόλο» δήλωσε, ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, Τρίτη.

Την Τετάρτη, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα καλέσουν τον Ουκρανό ομόλογό τους για να «συζητήσουν προηγμένα συστήματα αεράμυνας και άλλες δυνατότητες προς την Ουκρανία και προσβλέπω σε περαιτέρω παραδόσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Παρακολουθούμε στενά τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, δεν έχουμε δει αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση, είπε.

Ο γενικός γραμματέας κάλεσε εκ νέου τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία, ενώ απευθύνθηκε επίσης έμμεσα στις κοινές στρατιωτικές αναπτύξεις της Λευκορωσίας με τη Ρωσία, λέγοντας ότι Αλεξάντερ Λουκασένκο θα πρέπει να «σταματήσει τη συνενοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την παράνομη σύγκρουση».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε επιπλέον ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την προστασία των κρίσιμων υποδομών μετά το «σαμποτάζ», όπως το χαρακτήρισε, των αγωγών Nord Stream, διπλασιάζοντας την παρουσία του στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα σε πάνω από 30 πλοία και αυξάνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών.

«Οποιαδήποτε επίθεση σε κρίσιμες υποδομές των συμμάχων θα αντιμετωπιστεί με μια ενιαία και αποφασιστική απάντηση», δήλωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έδωσε λεπτομέρειες για τις ετήσιες εκπαιδευτικές ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα και θεωρείται απίθανο να μειώσουν τις πυρηνικές εντάσεις με τη Ρωσία.

«Πρόκειται για εκπαίδευση ρουτίνας που γίνεται κάθε χρόνο για να διατηρήσουμε την αποτροπή μας ασφαλή, προστατευμένη και αποτελεσματική. Οι συγκεκαλυμμένες πυρηνικές απειλές του Ρώσου προέδρου Πούτιν είναι επικίνδυνες και ανεύθυνες. Η Ρωσία γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και δεν μπορεί να διεξαχθεί», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ