ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν στο CNNi: Δεν νομίζω πως ο Πούτιν θα κάνει χρήση πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία

Μπάιντεν στο CNNi: Δεν νομίζω πως ο Πούτιν θα κάνει χρήση πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία
«Νομίζω ότι είναι ορθολογικός παράγοντας που έχει κάνει πολύ λάθος υπολογισμούς» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Sarah Silbiger for CNN

Συνέντευξη στο CNNi και τον Τζέικ Τάπερ παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και εν μέσω φόβων για χρήση πυρηνικών, εκτίμησε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα δώσει διαταγή για χρήση τέτοιου όπλου.

«Νομίζω… σκέφτηκε ότι θα τον υποδέχονταν με ανοιχτές αγκάλες, ότι εδώ ήταν το σπίτι της Μητέρας Ρωσίας στο Κίεβο και ότι θα τον καλωσόριζαν, και νομίζω ότι απλώς έκανε τελείως λάθος υπολογισμό», είπε ο Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι είναι ορθολογικός παράγοντας που έχει κάνει πολύ λάθος υπολογισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο πόσο ρεαλιστικό πίστευε ότι θα ήταν για τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, ο Μπάιντεν απάντησε:

«Λοιπόν, δεν νομίζω ότι θα το κάνει».

Παρότι τον χαρακτήρισε «ορθολογιστή», ο Μπάιντεν υπογράμμισε πως θεωρεί «παράλογους» τους στόχους που επικαλέστηκε ο Πούτιν στο διάγγελμα για την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Αν ακούσετε την ομιλία που εκφώνησε μετά τη λήψη αυτής της απόφασης… Μίλησε για τη μεγάλη ιδέα… ότι έπρεπε να γίνει ο ηγέτης της Ρωσίας που θα ενώσει όλους τους ρωσόφωνους. Απλώς θεωρώ ότι είναι παράλογο», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Aμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι ο Πούτιν πίστεψε εσφαλμένα ότι οι Ουκρανοί θα υποτάσσονταν στους Ρώσους εισβολείς, κάτι που διαψεύστηκε από τη σθεναρή αντίσταση που συνάντησαν.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο κόσμος κινδυνεύει με «Αρμαγεδδώνα» σε μία σειρά από ασυνήθιστα ευθείες παρατηρήσεις σχετικά με τους κινδύνους που θέτουν οι κρυφές απειλές του Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων καθώς η Ρωσία υπέστη μια σειρά πρόσφατων στρατιωτικών οπισθοδρομήσεων στο πεδίο των μαχών μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία «πρόθεση» να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου της G20, αλλά πρόσθεσε πως αυτό θα «εξαρτηθεί», ιδίως από το εάν ο Ρώσος ομόλογός του εκδηλώσει την πρόθεση να συζητήσει την απελευθέρωση Αμερικανίδας που παραμένει φυλακισμένη στη Ρωσία.

«Δεν έχω πρόθεση να τον συναντήσω. Αλλά αν για παράδειγμα έρθει να με δει στην G20 και μου πει ‘Θέλω να συζητήσουμε για την απελευθέρωση της (σ.σ. διάσημης αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνι) Γκράινερ’, θα τον συναντήσω. Αυτό που θέλω να πω είναι πως εξαρτάται».

«Δεν μπορώ να αναμετρηθώ ξανά με τον Τραμπ»

«Πιστεύω πως θα μπορέσω να αναμετρηθώ ξανά με τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ακόμη ο Δημοκρατικός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας πάντως πως δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική του απόφαση για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα του τον Νοέμβριο του 2024.

Αφού ολοκληρωθούν οι ενδιάμεσες εκλογές σε περίπου έναν μήνα, τον Νοέμβριο, «θα μπω στη διαδικασία λήψης απόφασης» ενόψει των εκλογών του 2024, εξήγησε.

Για την πορεία της οικονομίας είπε πως: «Δεν νομίζω πως θα έχουμε ύφεση. Αν υπάρξει, θα είναι πολύ ελαφριά ύφεση».

«Είναι πιθανό», αλλά «δεν το προβλέπω», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.

Biden says Putin ‘totally miscalculated’ by invading Ukraine but is a ‘rational actor’, By Kevin Liptak, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ