ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το «μπαράζ» ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων

Ουκρανία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το «μπαράζ» ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων
Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Ρωσίας στις ουκρανικές πόλεις στις 10 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε 19, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 105 (AP PhotoRoman Hrytsyna)

Στους 19 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από το «μπαράζ» ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ολόκληρη την Ουκρανία χθες, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Ρωσίας στις ουκρανικές πόλεις στις 10 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε 19, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 105.

Σημαντικές εγκαταστάσεις και αστικές υποδομές επλήγησαν σε 12 περιοχές και την πρωτεύουσα, όπου ξέσπασαν περισσότερες από 30 πυρκαγιές, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, προσθέτοντας ότι οι φλόγες έχουν σβήσει.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιών και στις επιχειρήσεις διάσωσης, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Επιπλέον, ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είπε ότι η υπηρεσία θα διεξάγει ποινική έρευνα.

Μετά την επίθεση το Σάββατο στη στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία γέφυρα Κερτς που συνδέει την ρωσοκρατούμενη Κριμαία με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα, παρατηρείται νέα κλιμάκωση του πολέμου τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι επρόκειτο για αντίποινα μετά από την έκρηξη της γέφυρας Κερτς στην Κριμαία.

Σύμφωνα με το BBC, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως εκτοξεύτηκαν 83 πύραυλοι, εκ των οποίων 43 καταρρίφθηκαν.

«Η Ουκρανία δεν τρομοκρατείται. Απλά ενώνεται περισσότερο» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ανάμεσα στις πόλεις που χτυπήθηκαν ήταν το Κίεβο, η Λβιβ, το Χάρκοβο, η Ντνίπρο και η Ζαπορίζια.

Παράλληλα, αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό μετά από στρατηγικά χτυπήματα της Ρωσίας σε ενεργειακές υποδομές.

Η εφημερίδα Kyiv Independent γράφει πως πραγματοποιήθηκαν και νέες πυραυλικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Ρωσικές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο υποδομές στην πόλη της Ζαπορίζια» τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη τον κυβερνήτη της περιοχής Oleksandr Starukh.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Την ίδια ώρα, ο ανταποκριτής του BBC στο Κίεβο, Πολ Άνταμς, μεταδίδει πως ηχούν και πάλι οι σειρήνες του πολέμου στο Κίεβο.

«Τι μέρα θα είναι άραγε;» διερωτάται σε tweet του ο δημοσιογράφος.

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι ηγέτες της G7

Σε ψηφιακή συνεδρίαση θα παρακαθήσουν εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στη στήριξη της Ουκρανίας και να φροντίσουν να λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Τη Σύνοδο θα ανοίξει με ομιλία του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν χθες τις «βίαιες επιθέσεις», τονίζοντας παράλληλα ότι επλήγησαν και μη στρατιωτικοί στόχοι -μεταξύ των οποίων ένα πανεπιστήμιο και μια παιδική χαρά.

Δεσμεύτηκαν δε για νέα στρατιωτική βοήθεια.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως είναι «βαθιά σοκαρισμένος» από τις νέες επιθέσεις.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας αναμένεται να ζητήσει σήμερα συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ το επόμενο διάστημα.

Ο ΟΑΣΕ καταδικάζει τον «τρόμο» των πυραυλικών πληγμάτων της Ρωσίας

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτήρισε τα χθεσινά σφοδρά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον υποδομών πολλών ουκρανικών πόλεων «τρομοκρατία» εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

«Αυτές οι ειδεχθείς στρατιωτικές ενέργειες αντιπροσωπεύουν πλήρη περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του (διεθνούς) ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει δελτίο Τύπου της ηγεσίας του ΟΑΣΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Ο μοναδικός λόγος πίσω από αυτές τις βάρβαρες και απάνθρωπες πράξεις είναι να εξαπλωθεί ο τρόμος, καθώς και η υπεραναπλήρωση για τις αποτυχίες ως προς την επίτευξη τακτικών και στρατηγικών στόχων» της Ρωσίας, αναφέρεται στο κείμενο, που συνυπογράφεται από τον πολωνό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα στον ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιου Ράου και τη γερμανίδα Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ.

Η Ρωσία συγκαταλέγεται στα 57 κράτη μέλη του Οργανισμού.

Από το 2014, ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Βιέννη επέβλεπε την εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία.

Αφού άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ αποχώρησε.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στην Ουκρανία στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ